Gdje potražiti osvježenje

Osvježenje se traži uz rijeke; ako ćete na more, pažljivo birajte GP

11.07.2021.
u 13:15
Pogledaj originalni članak

Sezona godišnjih odmora i priprema za ljetovanje već je uvelike počela. Visoke temperature koje su proteklih dana rasle do 40 stupnjeva, jasno je, lakše je provesti izvan gradskih sredina, zbog čega veći dio bh. građana spas od vrućina traži negdje uz vodu, piše Večernji list BiH. 

Izbjegnite gužve

Kako će već ovoga vikenda određeni dio bh. građana osvježenje potražiti uz more, važno je da se prije informiraju o stanju na cestama, prohodnosti, ali i uvjetima prelaska preko granice. Podsjetimo, hrvatski državljani iz BiH u Hrvatsku mogu ući na 12 sati i ako nemaju potvrdu da su preboljeli COVID-19, potvrdu o cijepljenju, negativan antigenski ili PCR test, dok ostatak bh. državljana mora imati potvrdu o preboljenoj koroni, negativan antigenski ili PCR test. Budući da se idućih dana mogu očekivati veće gužve na graničnim prijelazima koji vode do mora, savjetuje se korištenje alternativnih pravaca kako bi se izbjegla veća zadržavanja. Kada je riječ o Hercegovini, već je poznato kako su najveće gužve na graničnom prijelazu Doljani, gdje se, prema ranijim iskustvima, na izlazak iz BiH čekalo i do dva sata. Među najprometnijim graničnim prijelazima su i Rača, Orašje, Gradiška, Izačić, Gorica, Doljani, Ivanica, Zupci, Šepak i Šamac. Inače, zbog pojačanoga prometa na samom jugu zemlje i preopterećenosti određenih graničnih prijelaza, preporučuje se korištenje graničnih prijelaza Bijača - Nova Sela, ali i prijelaza Zvirići - Prud, Crveni Grm - Mali Prolog, Orahovlje - Orah, Ivanica - Brgat, Gorica - Vinjani Donji i Osoje - Vinjani Gornji. Kako bi se izbjegla dodatna zadržavanja, vrlo važno je povjeriti ispravnost dokumenata.

Za one plićeg džepa koji ne planiraju odlazak na more provjerili smo koja su kupališta u BiH najpopularnija te po kojim se cijenama mogu osvježiti na nekima od njih. Panonska jezera među prvima su koji su službeno otvorili sezonu kupanja u BiH. Kada je pak riječ o cijenama, svi oni koji se nakon napornog radnog dana žele rashladiti na tim jezerima morat će izdvojiti pet KM, dok je cijena u danima vikenda za jednu KM viša. Djeca do sedam godina ulaznicu plaćaju tri marke. U odnosu na prošlu sezonu, ulaznice tijekom vikenda skuplje su za jednu KM. I kod Ljubuškoga se nalazi jedno od omiljenih hercegovačkih izletišta i ljetnih kupališta - Kravica.

Jezera za kupanje

Cijena jedne ulaznice za odrasle iznosi 20 KM, a cijena s uračunatim popustom je 10 KM. Kako stoji u cjeniku, ulazna karta za skupine učenika od 7 do 18 godina tijekom godine stoji pet KM, dok djeca do 7 godina imaju besplatan ulazak. Pored Kravice je i slap Koćuša koji također vrijedi posjetiti. U podnožju planine Prenj nalazi se jedno jezero - Boračko, nedaleko od Konjica. Okolica Jajca također je bogata jezerima, među kojima je najpoznatije Plivsko. Uz prirodna kupališta, svakako valja spomenuti rijeke i bazene koji su godinama među atraktivnijim lokacijama za osvježenje. Gdje god proveli godišnji, pobrinite se stvoriti uspomene koje se pamte, stoga opustite se i uživajte u ljetu. •

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.