trgovina prednjači

Ostvaren najveći prihod, i to 172 mil. KM

Ostvaren najveći prihod, i to 172 mil. KM
10.01.2019.
u 14:00
Pogledaj originalni članak

Poslovno okružje Čapljine karakteriziraju dobar geografski položaj, prirodni resursi i cjenovno konkurentna radna snaga. Evidentan je rast broja poslovnih subjekata, posebno u sektorima turizma te prerađivačkoj industriji, stoji, između ostaloga, u investicijskom profilu koji je dostupan na službenim stranicama Općine Čapljina, piše Večernji list BiH.

Vrste proizvodnje

Tako na području ove općine posluje 226 pravnih osoba od kojih njih 220 ima do 49 zaposlenih osoba dok preostalih šest ima od 50 do 249 zaposlenika. U ovoj općini HN županije, prema podacima iz investicijskog profila, djeluje i 450 obrtnika. Među dominantnim gospodarskim granama koja se u 2017. izdvajala prema broju zaposlenih, svakako je trgovina na veliko i na malo, trgovina je bilo 76, a u njima je bilo zaposleno 663 osoba. Poslovnih subjekata u prerađivačkoj industriji bilo je 34, a zapošljavala je 196 osoba, subjekata koji su radili u prijevozu i skladištenju bilo je 16, a imali su 70 zaposlenih. Poljoprivredom i šumarstvom te građevinom bavilo se po 10 subjekata koji su ukupno imali 226 zaposlenih osoba, dok su se stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima bavilo 9 subjekata koji su imali 22 zaposlene osobe. Sektora za pomoćne i uslužne djelatnosti bilo je osam, a imale su 34 zaposlenika.

Trgovina na veliko i malo, kao grana koja je imala najviše zaposlenih, svakako je ostvarila i najveći prihod u promatrajućoj godini, čak 172,132.010 KM, dok je najmanje ostvareno u građevinskom sektoru, i to 4,758.148,99 KM. Prerađivačka industrija u promatranoj godini ostvarila je prihod od 23,415.269 KM, sektor prijevoza i skladištenja ostvario je 7,600.726 KM, dok je sektor poljoprivrede i šumarstva ostvario prihod od 20,199.120,99 KM.

Poduzeća koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda bilo je šest dok su se proizvodnjom pića bavila četiri poduzeća. Po jedno poduzeće, prema dostupnim podacima, bavilo se proizvodnjom duhanskih proizvoda, proizvodnjom tekstila i proizvodnjom odjeće. Dva su se bavila preradom drva i proizvodima od drveta i pluta, osima namještaja bavili su se i proizvodnjom proizvoda od slame kao i pletenih materijala. Kemikalije i kemijske proizvode proizvodilo je jedno poduzeće, proizvode od gume i plastike proizvodila su tri poduzeća, ostale nemetalne mineralne proizvode proizvodilo je pet poduzeća dok su ostale metalne proizvode, osim strojeva i opreme proizvodila četiri poduzeća. Električnu opremu proizvodila su dva poduzeća, strojeve i uređaje jedno, baš kao i motorna vozila. Popravkom i instaliranjem strojeva i opreme bavila su se dva poduzeća.

Nezaposleni radnici

Uz sve navedeno, nezaposlenih osoba s krajem 2017. bilo je 2935. Najviše nezaposlenih bilo je kvalificiranih radnika, njih 1035, nekvalificiranih je bilo 530, dok je niskokvalificiranih nezaposlenih radnika bilo 58. Podaci su pokazali da su se među nezaposlenima našli i visokokvalificirani radnici, njih 11, dok je kvalificiranih - specijaliziranih radnika među nezaposlenima bilo 912, stoji u investicijskom profilu općine Čapljina.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.