SPARK school

Osnovne škole i udruge dobit će više od 500 mBot robota

Osnovne škole i udruge dobit će više od 500 mBot robota
26.01.2017.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Jučer je SPARK school organizirao konferenciju za medije u povodu donacije mBot robota osnovnim školama i pokretanja SPARKreators lige u Bosni i Hercegovini.

STEM zanimanja

U sklopu projekta SPARKreators liga bit će donirano više od 500 mBot robota osnovnim školama te udrugama čije aktivnosti uključuju rad s djecom osnovnoškolskoga uzrasta diljem BiH. Svrha je projekta da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). - Riječ je o iznimno zanimljivom projektu, jako vrijednom za budućnost mladih u BiH. Djecu ćemo motivirati preko natjecanja u sklopu projekta SPARKreators lige, kojem je svrha omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju osnovnoškolskog uzrasta, kazala je direktorica SPARK-a Andrea Čordaš. Platforma na kojoj se odvija liga edukacijski je robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi jednostavan ulazak u svijet robotike. SPARKreators ligu provodit će SPARK school u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Hrvatske i EXIT centrom iz Banje Luke.

- Želimo ukloniti probleme poput nemogućnosti učenika da nauče programirati, dodati robotiku i automatiku u stalne kurikule u školama i osigurati sve što je potrebno kako bi učenici počeli kodirati interaktivne igre, aplikacije i animacije, poručili su iz SPARK-a. Pozvane su sve osnovne škole i udruge koje se bave obrazovanjem osnovnoškolskoga uzrasta da se jave na web stranicu: www.spark.ba na kojoj će naći prijavni obrazac i dokumente o pravilima lige.

Ulazak u svijet programiranja

Prijave su otvorene do 8. veljače, a 15. veljače bit će objavljeni rezultati s kojim će školama SPARK surađivati. - Svi sudionici dobit će potrebne robote na posudbu, odnosno nakon obuke u trajno vlasništvo, objasnila je Čordaš. Nenad Bakić (IRIM) kazao je kako je temeljna ideja da se liga održava masovno i lokalno, tj. da sudjeluje što više djece. Poručio je kako su robotika i automatika idealni alati i za ulazak u svijet programiranja i općenito STEM zanimanja.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.