Predsjednik Državne komisije

Osmanović upozorio na obavezu poštovanja spomenika pod zaštitom UNESCO-a

Osmanović upozorio na obavezu poštovanja spomenika pod zaštitom UNESCO-a
30.12.2015.
u 13:02
Pogledaj originalni članak

Ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije za UNESCO Adil Osmanović oštro je osudio neodgovorno ponašanje vozača koji je automobilom pokušao prijeći preko Starog mosta u Mostaru.

Osmanović je upozorio na obaveze koje proizilaze iz Odluke o proglašenju Stare jezgre i Starog mosta u Mostaru nacionalnim spomenikom i spomenikom svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Podsjetio je da je Stari most jedna od najpoznatijih građevina iz Bosne i Hercegovine u svijetu, te da ima nemjerljiv značaj kako u kulturno historijskom smislu, tako i u turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine.

-Pozivam sve nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti učine maksimum kako bi se spriječili događaji poput ovog u Mostaru. Očuvanje spomenika kulture zajednička je obaveza svih u Bosni i Hercegovini - rekao je Osmanović.

Kako je priopćeno iz Ministarstva civilnih poslova BiH, ove godine obilježeno je deset godina od upisa Stare jezgre i Starog mosta u Mostaru na listu svjetske baštine UNESCO-a. Desetogodišnjica upisa obilježena pod pokroviteljstvom generalne direktorice UNESCO-a Irine Bokove, što govori o značaju ovog spomenika za svjetsku baštinu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.