INTERVJU Marijan Klaić, predsjednik Vlade Posavske županije

Osiguravamo uvjete za bolji i ljepši život Posavljaka

Osiguravamo uvjete za bolji i ljepši život Posavljaka
01.09.2017.
u 12:45
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Klaić je tijekom mandatnog razdoblja otvorio rješavanje brojnih tema koje su dugo stajale po strani u radu izvršne županijske vlasti. Rodiljske naknade, dječji doplatak, kolektivni ugovori sa sindikatima samo su neke od tih tema koje su plijenile zanimanje javnosti, kao i izgradnja niza infrastrukturnih projekata. U intervjuu za poseban prilog Večernjega lista Klaić objašnjava u kojem smjeru vodi Vladu Posavske županije, govori o prioritetima i planovima te financijskom stanju proračuna županije.

Kao inženjer ste ostavili pečat na svim značajnijim objektima u Orašju, no na kojim ste projektima osobito inzistirali kao predsjednik Vlade?

- U cilju zadovoljenja bitnih potreba naših građana i osiguranja što višeg standarda življenja na prostoru Posavske županije, Vlada je realizirala ili je u tijeku realizacija važnih projekata iz oblasti cestovne infrastrukture, vodoopskrbe i zaštite od štetnog djelovanja voda, hidromelioracijskih objekata i kapitalnih objekata. U svrhu povećanja sigurnosti i kvalitete prometovanja na cestama u Posavskoj županiji, obnovili smo najugroženije dionice asfaltnog kolnika na regionalnim cestama Posavske županije u sve tri općine u ukupnoj dužini od 6 km. U dijelovima naseljenih mjesta, gdje do sada nisu bile izgrađene ceste s asfaltnim kolnikom, izgradili smo nove ceste s asfaltnim kolnikom u ukupnoj dužini od 3 km. U središtu Odžaka realizirali smo prvu fazu projekta rekonstrukcije središnje ulice, a tijekom ove godine nastavljamo s radovima do okončanja projekta. Kako bismo zaštitili najugroženije sudionike u prometu, pješake i bicikliste, na najprometnijim cestama u Posavskoj županiji počeli smo izgradnju pješačko-biciklističkih staza. Izgrađena je prva dionica uz magistralnu cestu 17.2 (obilaznica Orašja) u dužini od 500 m. U tekućoj godini započeli smo izgradnju prve dionice na regionalnoj cesti 463 u dužini 900 m. U idućem razdoblju nastavit ćemo provedbu cijelog projekta izgradnje pješačko-biciklističke staze uz Magistralnu cestu MC 17.2 u dužini 3,50 km i uz regionalnu cestu RC-463 u dužini od 2 km. Uz vlastita sredstva, očekujemo i sufinanciranje sredstvima Federalne direkcije cesta (FDC) s obzirom na to da se predmetni objekt nalazi u putnom pojasu magistralne ceste. Završili smo projekt izgradnje parkirališta i vanjskog uređenja oko objekta tehničkog bloka Županijske bolnice. Značajnim financijskim sredstvima sudjelujemo u realizaciji projekta vodoopskrbe pitkom vodom stanovništva naselja Potočani, Jošava i Vrbovac u općini Odžak, projekta stavljanja u funkciju drugog bunara na vodocrpilištu Kostrč u općini Orašje te projekta izgradnje kanalizacije u općini Orašje. Pri kraju je realizacija nekoliko projekata koji obuhvaćaju rekonstrukciju objekata hidromelioracijskih sustava u središnjoj Posavini Orašje i Posavini Odžak, prvenstveno glavne kanalske mreže, kao i niz kanala drugog reda. U dosadašnjem mandatnom razdoblju obnovili smo 23 km ljetnih nasipa u prostoru poplava rijeke Save, koji štite iznimno kvalitetno poljoprivredno zemljište površine 1200 ha od visokih voda rijeke Save, reda pojavljivanja jednom u dvadeset godina. U cilju smanjenja troškova grijanja, u većini školskih objekata izvršili smo radove utopljavanja (termofasade, zamjena otvora i rekonstrukcija kotlovnica koje su prilagođene korištenju jeftinijih i ekološki prihvatljivijih energenata)...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.