posavina

Orašje bez karantena-šatora, policajci na prvoj crti obrane

Orašje bez karantena-šatora, policajci na prvoj crti obrane
05.04.2020.
u 15:30
Pogledaj originalni članak

Policija Posavske županije i ovoga puta potvrdila se doraslom novom izazovu. Imaju pune ruke posla i, kažu nam, ne pada im na pamet tražiti bolovanje u ovo doba kada svi, kažu, moramo disati kao jedno, istina, s maskama poštujući preporuke i mjere kriznih stožera, piše Večernji list BiH. 

Policija za primjer

Policajci koji su nas uredno legitimirali zbog kretanja izvan dopuštenog vremena od 20 sati, no s valjanom propusnicom, poručuju da su zahvalni građanima koji poštuju zapovijedi o socijalnoj distanci, ne kretanju i poštovanju mjera samoizolacije. Malobrojne koji pak to ne čine uredno sankcioniraju. Policija je svakako na prvoj crti obrane od koronavirusa jer se brinu da se virus ne proširi posavskim područjem prateći vozila i autobuse od graničnog prijelaza do granice s Posavskom županijom zbog nelogične odluke kojom na graničnom prijelazu Orašje nije postavljen karantena-šator ili zatvoren prijelaz.

Iako se policija ne žali na prošireni broj poslova koji mora raditi, pomalo je neshvatljiva odluka kojom na graničnom prijelazu Orašje, koji je uvijek slovio za jedan od najfrekventijih u državi, nije postavljen karantena-šator. - Od graničnog prijelaza Orašje stvorio se “lijevak” preko kojeg ulaze svi oni koji ne žele ići u posebne karantene i imati posebne tretmane na graničnim prijelazima u Šamcu, Brodu i Gradišci. Gužve su velike, osobito vikendom, pa pripadnici MUP-a PŽ-a od graničnog prijelaza Orašje vrše pratnju svih osoba u njihovim osobnim automobilima ili autobusima do granice Posavske županije te pri tome ne dopuštaju zaustavljanje na benzinskim crpkama ili trgovinama te ih predaju mjerodavnim službama u FBiH i RS-u. Sve to uzrokuje dodatno angažiranje velikog broja policajaca koji bi se istodobno trebali baviti kontrolom provedbe ostalih mjera i zapovijedi koje su na snazi u PŽ-u, tvrde u Županijskoj upravi.

Važnost informiranja

Na prvoj crti obrane od koronavirusa, uz policiju, su i zdravstveni djelatnici, dežurni u ljekarnama, trgovci, vozači, novinari... Svi se pri tome ne žale na otežane uvjete i svatko radi svoj dio posla. - Izbrusili smo se mi još u ratu. U poplavama smo svi bili jedno sa svakim milimetrom nabujale rijeke, a sada moramo bježati jedan od drugoga i pri tome obavljati svoj posao - kaže nam Ilija Ilić, ravnatelj Radiopostaje Odžak. Dodaje, povećanom riziku izloženi su i novinari, međutim, to je rizik našeg posla. Nastojimo biti uslužni servis našim građanima. Sve relevantne informacije od relevantnih institucija vrlo brzo, u roku od nekoliko minuta, dolaze do naših slušatelja - kaže Ilić. Na području Posavske županije od iznimne su važnosti za informiranje građana i još dvije lokalne radijske kuće - Radiopostaja Orašje i Radio Preporod. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.