Marina Fusko

Opušci daleko najveći otpad u Neumu

Opušci daleko najveći otpad u Neumu
26.04.2016.
u 12:52
Za razliku od BiH, u Italiji najveći problem predstavlja plutajući otpad, dok su u Hrvatskoj to ribarske mreže na dnu mora
Pogledaj originalni članak

Otpad koji se nalazi na dnu neumskog akvatorija predstavlja veliki problem, dok na obali na površini od 50 kvadratnih metara možemo pronaći i do 2.5000 opušaka izvan turističke sezone - kazala je Feni koordinatorica projekta DeFisgGear u BiH Marina Fusko.

To je izjavila tijekom Radionice "Znanost i pravna država zajedno za čistiji Jadran" koja je u okviru projekta "Sustav upravljanja napuštenom ribarskom opremom u jadranskoj regiji - DeFisggear" počela danas u Sarajevu.

Za razliku od BiH, dodala je, u Italiji najveći problem predstavlja plutajući otpad, dok su u Hrvatskoj to ribarske mreže na dnu mora.

Smatra da je Jadransko more pod snažnim antropogenim utjecajem te da su u okviru projekta rađene procjene količina otpada u različitim okolišnim odjeljcima, ali i utjecaj tog otpada na organizme.

- Ispitivani su želuci organizama i prisustvo mikroplastike u njima i dokazano je da su morski organizmi i morsko stanište pod jakom negativnim utjecajem čovjeka - pojasnila je.

Na trodnevnoj radionici sudjeluje više od 80 predstavnika iz sedam zemalja koji će prezentirati rezultate projekata i znanstvenih istraživanja o morskom otpadu u regiji.

Prvi dan posvećen je izgradnji zajedničkog okvira za Jadransko more bez otpada, a preostala dva dana znanstvenim dostignućima u procjeni stanja morskog otpada.

Projekt "DeFishGear" provodi se u okviru EU IPA Adriatic programa i ima za cilj osigurati održivo upravljanje morskim i priobalnim otpadom Jadranskog mora.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.