ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Oprezno s kupovinom igračaka za djevojčice: Setovi za šminkanje sadrže štetne tvari

Foto: shutterstock
Oprezno s kupovinom igračaka za djevojčice: Setovi za šminkanje sadrže štetne tvari
23.12.2020.
u 07:53
Sva kozmetika u prahu ima 'otvoren put' prema plućima jer joj se čestice rasprše u zraku; zamislite samo koliko pudera za lice možete udahnuti dok ga nanosite, kaže sudionica
Pogledaj originalni članak

Često kozmetika, posebno ona u prahu, može sadržavati visoke razine opasnih minerala koji se povezuju s raznim zdravstvenim problemima, najčešće s rakom pluća i drugim plućnim bolestima. U analizi koja je ovaj mjesec objavljena u časopisu Environmental Health Insights utvrđeno je tako da svaki sedmi kozmetički proizvod  koji u sebi sadrži neki benigni mineralni prah, ima uz njega i mjerljivu količinu azbesta. 

Istraživači su analizirali uzorke 21 kozmetičkog proizvoda u prahu, uključujući sjenila za oči, pudere za lice i tijelo i make-up setove za djevojčice. Od 21 uzorka njih tri su - dvije palete sjenila i dječji make-up - sadržavali azbest, vlaknasti mineral iz skupine silikata kojeg se povezuje s ozbiljnim zdravstvenim rizicima, najviše s rizikom od karcinomom i drugih bolesti pluća.

Iako dobiveni na malom uzorku, ovi su rezultati u skladu s ispitivanjima kozmetike koje je provela američka Agencija za hranu i lijekove, a prema predsjednici Radne skupine za okoliš i jednoj od autorica analize Nneki Leiba, posljedice za zdravlje kupaca mogle bi biti  zabrinjavajuće.

- Ovo je prilično zabrinjavajuće jer svaki sedmi proizvod nije malen broj. Osobno koristim više od sedam kozmetičkih proizvoda, kao i, pretpostavljam, većina žena - rekla je Leiba za Insider.  

Sva kozmetika u prahu, dodaje Leiba, ima 'otvoren put' prema plućima jer joj se čestice rasprše u zraku. 'Zamislite samo koliko pudera za lice možete udahnuti dok ga nanosite', dodaje.

U cijelom ispitivanju proizvoda na azbest vjerojatno najviše zabrinjava što je jedan od proizvoda za koji je utvrđeno da sadrži azbest namijenjen djevojčicama - kojima se pluća i drugi organi još uvijek razvijaju pa su posebno izložene riziku od udisanja azbesta. 

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost azbestu povezana je uz ostalo i s ožiljcima na plućima i zadebljanjem plućnog tkiva, pojavama koje često uzrokuju otežano disanje i oslabljenu plućnu funkciju pluća. Osim toga, povezuje ga se i s većim rizikom za više vrsta karcinoma, uključujući rak pluća i rijetku vrstu tumora u koji nastaje u tkivu unutarnjih organa, malignim mezoteliomom. 

- Postoje dokumentirani slučajevi tih bolesti izravno povezani s upotrebom kontaminirane kozmetike - rekao je patolog iz Mount Sinai koji je sudjelovao u istraživanju azbesta u kozmetici. Napomenuo je i kako 'nikako ne tvrdi da kozmetički proizvodi spadaju među ključne uzročnike tumora, ali je očito da mogu biti jedan od uzročnika'.  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.