Kraj godine u znaku infrastrukturnih projekata u Posavini

Općina Domaljevac uređuje kanale i ceste

Općina Domaljevac uređuje kanale i ceste
28.12.2022.
u 18:26
Općina Domaljevac-Šamac nastavlja aktivnosti sanacije komunalne infrastrukture kako bi se stanovnicima omogućili što kvalitetniji uvjeti za život
Pogledaj originalni članak

Pogodni vremenski uvjeti utječu da čak i posljednji ovogodišnji mjesec znači veliko gradilište u oblasti prometne infrastrukture u Posavskoj županiji, piše Večernji list BiH.

Novo ruho dobivaju ulice u županijskom središtu Orašju, sjedištu izvršne vlasti Posavske županije, ali i u ostalim dvjema njezinim općinama. Općina Domaljevac-Šamac nastavlja aktivnosti sanacije komunalne infrastrukture kako bi se stanovnicima omogućili što kvalitetniji uvjeti za život. Dovršeni su infrastrukturni radovi na uređenju kanala Jadrice u Domaljevcu. Izvedena vrijednost radova iznosi više od 180.000 KM, a sredstva su osigurana od Federalnog ministarstva prostornog uređenja u iznosu od 109.260,22 KM, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije u iznosu od 30.000 KM te ostatak iz proračunskih sredstava općine. Izvođač radova je poduzeće Sigma komerc d.o.o.

Kanalska mreža

- Zacjevljenje dijela kanala Jadrice odnosi se na dio kanala u Športskoj ulici u Domaljevcu, u dužini od 335 metara od cijevnog propusta ispod ceste Ulice svete Ane do Ulice Ivana Mažuranića. Kanal prolazi kroz najuži centar Domaljevca, sabirnog je karaktera i prikuplja oborinske vode iz mreže kanala koji idu paralelno s povezanim ulicama. Također, kanal na svom sjevernom dijelu ima zadaću prikupljanja izdanskih voda koje se pojavljuju pri visokom vodostaju rijeke Save te usmjeravanja tih voda prema crpnoj pumpi. Ovim zahvatom na kanalu koji se nalazi u središtu Domaljevca riješen je problem ustajale vode, olakšano održavanje te dobiven ljepši i funkcionalniji prostor - objašnjava načelnik općine Stjepan Piljić.                                                

U općini Domaljevac-Šamac u tijeku je važan posao na obnovi cestovne infrastrukture, i to na potezu koji spaja dva susjedna područja najkraćom relacijom, Grad Orašje i Domaljevac preko Oštre Luke. U vrijeme enormnih cijena goriva nije zanemariva činjenica da je Oštra Luka (Grad Orašje) s Domaljevcom tom cestom povezana u dužini od oko 7 km, dok je obilaznica čak tri puta duža, pa sanacija važne ceste predstavlja i gospodarski projekt.

Šire značenje

Na tom području gdje prolazi prometnica žive povratnici srpske nacionalnosti i nekoliko obitelji Roma, pa zapravo cijeli projekt infrastrukturnog uređenja područja poprima puno šire značenje. Projekt sanacije i rekonstrukcije RC 463 c – dionica Brvnik u dužini od 400 m već je saniran. Vrijednost radova je 81.896,49 KM, no kako je prometnica vrlo oštećena, ostaje za iduću godinu nastaviti posao.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.