nakon izjava predsjednika RS

OHR: Entiteti nemaju pravo na odcjepljenje, mora se pronaći prihvatljivo rješenje oko državne imovine

OHR: Entiteti nemaju pravo na odcjepljenje, mora se pronaći prihvatljivo rješenje oko državne imovine
28.12.2023.
u 20:49
Iz OHR-a kažu kako međunarodna zajednica zadržava instrumente, uključujući visokog predstavnika, za podršku principima Daytonskog sporazuma.
Pogledaj originalni članak

Povodom izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je gostujući na javnom servisu RS-a najavio mogućnost odcjepljenja, ako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne odluku o državnoj imovini, iz OHR-a su poručili kako je BiH međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zajamčeni Daytonom, Ustavom BiH i međunarodnim pravom, te da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje i postoje samo po osnovu Ustava BiH, javlja BHRT.

Istaknuli su kako međunarodna zajednica također zadržava instrumente, uključujući visokog predstavnika, za podršku principima Daytonskog sporazuma. 

"Ovo je stalna i nedvosmislena pozicija Vijeća za implementaciju mira", poručili su za BHRT.

Kako su naveli, Vijeće za implementaciju mira također zastupa stav da se mora pronaći prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, što je jedan od ciljeva Agende 5+2.

"Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i dalje su opredijeljeni pružati podršku inkluzivnom političkom procesu unutar kojeg bi se taj cilj postigao", naglasili su iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Političari u BiH bi se, umjesto da ugrožavaju proces europske integracije, trebali fokusirati na pronalaženje rješenja i ne stvaraju probleme, zaključili su.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.