U 90. godini

Odlazak vrhunske stručnjakinje rođene u BiH: Preminula Branka Zovko - Cihlar

Odlazak vrhunske stručnjakinje rođene u BiH: Preminula Branka Zovko - Cihlar
24.01.2023.
u 19:26
Pogledaj originalni članak

Branka Zovko-Cihlar, profesorica emerita zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva preminula je sinoć, u 90. godini života. Sa svim svojim suradnicima i prijateljima profesorica Zovko-Cihlar radila je u bliskom, ljudskom, posebnom ozračju. Sve ljude oko sebe inspirirala je ogromnom snagom i energijom, vedrim duhom punim optimizma i entuzijazma. Mnogim bivšim studentima ETF-a, odnosno FER-a profesorica Zovko-Cihlar ostat će u sjećanju kao vrhunski stručnjak, predavač i profesor, ali prije svega kao osoba koja je uvijek znala izreći tople riječi u svakoj prigodi.

Tijekom više od 60 godina njezin entuzijazam i vizija nadahnuli su mnoge mlade ljude te ih usmjerile vrijednom radu u znanosti i struci za zajedničku dobrobit. Njezin izniman doprinos imat će uvijek posebno mjesto u cijeloj našoj akademskoj i stručnoj zajednici.
Prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar rođena je 1933. godine u Sarajevu. Od 1938. godine živi u Zagrebu, gdje je maturirala 1952. godine i iste godine upisuje Tehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu - elektrotehnički odsjek - na kome je diplomirala 1959. godine. Po završetku studija zaposlila se u Radioindustriji Zagreb (RIZ) gdje je radila u odjelu instrumenata na razvoju mjernih uređaja kao samostalni konstruktor. Godine 1960. izabrana je na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) Sveučilišta u Zagrebu za asistenta. Doktorirala je 1964. godine na ETF-u, čime je postala prva žena doktorica znanosti iz područja elektrotehnike u Hrvatskoj.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.