Glavno vijeće HNS-a BiH

Odlaskom Vese Vegara, HNS BiH ostao bez jednog od svojih najdragocjenijih dužnosnika"

Odlaskom Vese Vegara, HNS BiH ostao bez jednog od svojih najdragocjenijih dužnosnika"
22.09.2016.
u 17:06
Pogledaj originalni članak

Uz izraze najdublje žalosti Glavno vijeće HNS-a BiH obavještava javnost da je prerano završio životni put voditelja našeg Ureda za informiranje Vese Vegara. Njegovoj obitelji šaljemo izraze najiskrenije sućuti, priopćeno je danas iz Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH. 

"Veso Vegar (1957. – 2016.) bio je među najistaknutijim javnim djelatnicima hrvatskog naroda u BiH koji su cijeli svoj život i sve svoje visoke profesionalne i osobne kvalitete bezrezervno posvetili interesima svoga naroda i zajednice u kojoj je živio. Rano je započeo karijeru novinara, prateći u izuzetno burnim i teškim vremenima dramatična zbivanja u BiH i Hrvatskoj, koja su prijetila samoj opstojnosti hrvatskoga naroda, kao i opstojnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Kao jedan od najistaknutijih hrvatskih medijskih profesionalaca u tim vremenima, imao je čast, kao glasnogovornik Hrvatskog vijeća obrane, svoj stručni i osobni kapacitet u punoj mjeri staviti u funkciju obrane svoga naroda i svoje dvije domovine. Na toj je dužnosti pružio ogroman doprinos borbi za afirmaciju istine o povijesnim događajima u kojima se određivala sudbina ne samo Hrvata i cijele BiH, nego i Republike Hrvatske.

Poslije rata obnašao je više javnih dužnosti, na kojima je također samoprijegorno pružao snažan doprinos stabilizaciji prilika u razorenoj zemlji, uz nepokolebljivu političku borbu za zaštitu legitimnih interesa Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH. Tako je, između ostalog, obnašao dužnosti u vrhovima hrvatske i bosanskohercegovačke diplomacije u kojoj je stekao rang veleposlanika, sudjelovao u tijelima izvršne vlasti među kojima se ističu dužnosti pomoćnika ministra obrane Federacije BiH i savjetnika člana Predsjedništva BiH, sve do funkcije predstojnika Ureda predsjedateljice Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH, najvišega tijela zakonodavne vlasti.

Sve te dužnosti obnašao je stavljajući političke interese i ciljeve svoga naroda ispred i stranačkih i osobnih interesa. Stoga je u potpunosti bilo logično što je svoj glavni politički angažman u posljednjem razdoblju ostvarivao kroz Hrvatski narodni sabor BiH, odnosno Glavno vijeće HNS BiH u kojem je obnašao funkciju voditelja Ureda za informiranje.

Prerano je napustio svoju obitelj, svoje suradnike i suborce, svoje dvije domovine i svoj hrvatski narod kojemu je nesebično davao cijeloga sebe. Svima nama u Glavnom vijeću HNS BIH bio je istinski prijatelj, prvoklasan suradnik, te velika potpora i inspiracija da ne posustanemo u zajedničkoj borbi za jednakopravnost Hrvata i opstojnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Odlaskom Vese Vegara, Hrvatski narodni sabor BiH ostao je bez jednog od svojih najdragocjenijih dužnosnika, koji nije samo imao iznimno važnu ulogu u formuliranju i provođenju politike HNS BiH, već je tu politiku u punom smislu riječi i živio. Ovaj gubitak
nikada neće biti moguće nadoknaditi, a ublažiti ga možemo tek djelomice, združenim i samoprijegornim radom svih članova Glavnoga vijeća HNS BiH na ispunjenju onih ciljeva kojima je on beskompromisno posvetio svoj cjelokupni društveni i politički angažman.

Na kraju dozvolite mi da budem u ovom teškom trenutku za sve nas i osoban. Veso Vegar je bio moj savjetnik, odani suradnik i iskreni prijatelj. Bio je etičan i nesebičan, davao je sebe ne tražeći ništa zauzvrat. Kad čovjek fizički zauvijek odlazi s ovog svijeta najvrednije što može ostaviti iza sebe je ime koje ostavlja svojoj obitelji i prijateljima. Veso je bio dobar čovjek i to
ime ostavlja svima nama koji ostajemo iza njega.

Neka nam lik, djelo i životni put Vese Vegara bude vječna inspiracija u borbi za punu jednakopravnost Hrvata u demokratskoj i europskoj Bosni i Hercegovini!", priopćio je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.