hodočašće

Od Viteza do Vukovara, 260 km pješače kako bi odali počast žrtvama Vukovara

12.11.2022.
u 15:53
Hrvatski branitelji iz središnje Bosne i članovi Udruge „Alojzije Stepinac“ krenuli na hodočašće Vukovara
Pogledaj originalni članak

Osam hrvatskih branitelja iz Lašvanske doline i članova Udruge „Blaženi Alojzije Stepinac“; Ivan Rajković, Ivica Kolenda, Dragica i Pero Đido, Stojan Begić, Ivo Bavrka, Andrija Livančić i Josip Buha u petak su iz Viteza krenuli put Vukovara, kako bi odali počast hrvatskim žrtvama Grada heroja. Put dug 260 km svi će oni preći pješice, osim Josipa Buhe koji će ih veći dio puta, zbog zdravstvenih poteškoća, pratiti automobilom te im biti logistička potpora. 

„Josip Buha koji je predsjednik Udruge blaženi Alojzije Stepinac, koji nam je ovaj put vozač i logističar, išao je više puta u Vukovar pješice. Andrija Livančić i Ivan Rajković pješice idu peti put, Ivo Bavrka hodočasti drugi put pješice, bračni par Dragica i Pero Đido kao i Stojan Begić prvi put“, kazao nam je Ivica Kolenda, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Travnik koji počast žrtvama Vukovara, na godišnjicu pada, odaje od 1999. godine, a ove godine drugi put pješači.

Josip Buha, Andrija Livančić i Ivan Rajković su Vitežani, Ivo Bavrka i Stojan Begić Novotravničani dok su Ivica Kolenda, Dragica i Pero Đido su iz Travnika te će se ovim hodočašćem stradalim civilima i braniteljima Vukovara pokloniti Lašvanska dolina u kojoj je hrvatski narod, ističe Kolenda, također skupo platio cijenu opstanka u Domovinskom ratu. 

„Simbolično na hodočašće smo krenuli s groblja Prahulje u Travniku, groblja koje je nastalo u ratu i na kojemu je pokopano više od dvije stotinen poginulih hrvatskih branitelja“, pojasnio nam je Kolenda. 

Hodočasnike je prije polaska blagoslovio novobiljanski župnik fra Mogomir Kikić. Izmolili su i opijelo za poginule i umrle branitelje te slavili misu u župnoj crkvi u Vitezu. Prvo odredište na putu do Vukovara im je Žepče gdje bi trebali biti u nedjelju 13. studenog. 

Iz Žepča kreću put Doboja, a potom Modriče. Granični prijelaz Šamac planiraju preći 15. studenog. Hodočašće traje šest dana, a u tom će vremenu prepješačiti 260 km kako bi odali počast hrvatskim žrtvama Vukovara. Na dosadašnjim hodočašćima nisu kažu imali nikakvih problema, pa ni na dionici puta kroz Republiku Srpsku. Nadaju se kako poteškoća neće biti ni ovaj put te da će ih vrijeme poslužiti kako bi sretno došli do odredišta, Grada Vukovara te se na 31. godišnjicu pada poklonili njegovim žrtvama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.