Dramatično upozorenje o progonu

Od prijeratnih 150.000 Hrvata u RS-u, ostalo ih svega 15.000

Od prijeratnih 150.000 Hrvata u RS-u, ostalo ih svega 15.000
01.03.2018.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

U povodu objavljivanja redovitog godišnjeg popisa katoličke populacije u Banjolučkoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji, Europska akademija Banjolučke biskupije organizirala je okrugli stol naziva “Hrvati katolici u entitetu RS u BiH - stanje i perspektive”, piše Večernji list BiH.  Na tom skupu govorili su biskup Franjo Komarica, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač, demograf Stjepan Šterc, politički predstavnici hrvatskog naroda iz BiH te predstavnici udruga.

Pet posto

Banjolučki biskup Franjo Komarica od ranije upozorava kako se Hrvati nalaze pred iskorjenjivanjem u RS-u s obzirom na to da je njihov broj pao ispod pet posto od prijeratnog. Prije ovoga skupa dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković i ministar za izbjeglice i raseljene osobe Davor Čordaš razgovarali su sa zastupnikom Kovačem koji je podupro zahtjeve stranaka HNS-a za ostvarenje jednakopravnosti bh. Hrvata u cijeloj državi s naglaskom na potrebu izbora vlastitih političkih predstavnika bez nametanja od brojnijih naroda. Kovač je dao potporu borbi Hrvata za jednakopravnost u entitetu Republika Srpska, ali i na prostoru cijele BiH.

- Naglasio je važnost poštivanja legitimno izabranih Hrvata u Bosni i Hercegovini, tako i u entitetu Republika Srpska. Istaknuo je nužnost davanja potpore radu Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini - navodi se u priopćenju. Ministar Čordaš informirao je predsjednika Saborskoga odbora za vanjsku politiku o projektima obnove i povratka Hrvata u Republiku Srpsku. U RS-u je obnovljeno 5136 kuća prognanih Hrvata, veliki dio stanova je vraćen, ali, nažalost, i prodan.

U ovom trenutku, dodao je Čordaš, Hrvatima u RS-u pomažu jedino vlade tog entiteta i Republike Hrvatske. Čordaš je dodao kako obnovu ne prati povratak Hrvata zbog problema u zapošljavanju pa se uglavnom vraća starija populacija. Prema tim podacima, od 150.000 do 180.000 Hrvata iz popisa 1991., na popisu iz 2013. ostalo ih je oko 30.000, a realan broj onih koji žive tu svaki dan je i dvostruko manji - istaknuo je Čordaš.

Potpora zajedništvu

On je zastupniku Kovaču predstavio i zaključke sa sastanka dužnosnika Hrvata u Republici Srpskoj i udruga koje djeluju na prostoru RS-a i RH, koji je održan prošloga tjedna, a nakon kojega je u zaključcima pozvano na zajedništvo Hrvata u tom entitetu kako bi nastavili proces održivog povratka te zajamčili da im brojniji narodi na izborima ne biraju političke predstavnike. Pozvano je na okupljanje predstavnika hrvatskih političkih stranaka te Katoličke crkve koji djeluju na prostoru ovoga entiteta, BiH i RH te motiviranje na zajednički nastup na izborima kako bi se izbjegla situacija da, primjerice, od četiri Hrvata u Narodnoj skupštini RS-a, svi budu iz srpskih i bošnjačkih stranaka. Na skupu je istaknuto i kako treba podupirati rad Katoličke crkve te stvarati uvjete za održivi povratak mladih ljudi. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.