SIJE SE I SADI VIŠE NEGO IKAD

Očekuju 60 tona krumpira, a za tržište se ne boje jer već godinama rade za istoga kupca

08.05.2020.
u 07:15
Pogledaj originalni članak

Relativno blaga zima bez velikih snjegova i prilično sušna prva polovina proljeća ubrzale su proljetnu sjetvu čak i u Glamoču, tako da je i sadnja nadaleko poznatog glamočkog krumpira pri samome kraju. Inače, prethodnih godina glavna sadnja obavljala bi se tek polovinom svibnja. Ovom povrtnicom zasađene su rekordne površine, ore se i ono što se nikad oralo nije. Strah od posljedica koronavirusa očigledno je učinio svoje, a poznata narodna izreka dobila je glamočku preinaku i glasi “tko sadi, ne boji se gladi”. Stručni suradnik za poljoprivredu u općini Glamoč Slobodan Paštar s tim u vezi nam je kazao: “Nemam točne informacije u ovom trenutku, ali vjerujem da je riječ o povećanju površine za oko 30% pod krumpirom. Ljudi mahom sade, tko nikad nije sadio, sada sadi.”

Jedan od njih je i Josip Jakić, kojeg je ratni vihor iz Doboja doveo do Glamoča. Sadi na tuđoj, unajmljenoj parceli.

“Evo, sadim čisti ekološki krumpir. Nisam kile umjetnog bacio. Nemam za što kupiti! Ne radim nigdje, ni u Šumariji, ni na benzinskoj, nigdje ne radim. Živim od starog željeza, skupljam i eto”, pomalo revoltirano će Josip, a pomažu mu prijatelji.

Nekoliko stotina metara dalje na oranici naš stari znanac Ilija Radoja, redoviti sudionik svih glamočkih krumpirijada i jedan od većih poljoprivrednih proizvođača općenito. Pomaže mu sin, a zahvaljujući koroni više je i vrijednih ruku. “Da, djeca su sada kući, budući da ne idu u školu, tako da nam pomažu. A što se tiče površine pod krumpirom, ove smo godine povećali za nekih 5-6 duluma. Sada smo na neka dva hektara i ova parcela je posljednja. Završili smo sjetvu ranije nego ikad”, govori nam Ilija, a mi gledamo u plodnu glamočku zemlju, pomiješanu s pijeskom koji je drži rastresitom i laka je za obradu. S ta dva hektara Ilija očekuje 60 tona krumpira, a za tržište se ne boji jer već godinama radi za istoga kupca.

“Radim za jednog čovjeka u Banjoj Luci. Mislim da je dobra stvar kad imaš ugovoreno, da ne razmišljaš tijekom zime kome ćeš prodati, gdje treba i kome voziti. Mislim da je to dobra stvar”, govori Ilija i prihvati se posla kako bi završio sve prije kiše. Naime, počelo je puhati jugo, a nebo prekrivati sivi oblaci. Od stručnog suradnika za poljoprivredu doznajem kako Općina nema dovoljno vlastitih sredstava pa poljoprivrednici s te razine vlasti nisu dobili nikakvu pomoć u sjemenskom i sadnom materijalu, no ipak se ore. Kupac se za dobar proizvod uvijek nađe, a glamočki krumpir to zasigurno jest.•

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.