Lovrinović:

Očekujemo snažnije i vidljivije prisustvo EU i NATO-a u BiH

Očekujemo snažnije i vidljivije prisustvo EU i NATO-a u BiH
07.03.2016.
u 13:59
Pogledaj originalni članak

Prioritet Bosne i Hercegovine na putu ka NATO-u je uknjiženje perspektivne i nepokretne vojne imovine na cijeloj teritoriji BiH, a to je težak zadatak koji je "prešao na politički teren".

Ovo je zajednička konstatacija predstavnika Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) prilikom današnjeg susreta sa članovima Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti i potkomiteta za demokratsko upravljanje Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO).   

Predsjedatelj delegacije PSBiH u PSNATO Nikola Lovrinović naglasio je kako je rijetko koja zemlja u poslijeratnom periodu, kao što je to BiH uradila, postigla napredak u pogledu obnove infrastrukture te reforme odjela obrane i sigurnosti, prenosi Fena.

Napomenuo je kako je proces uknjiženja vojne imovine pokrenut te izrazio nadu kako će BiH aktiviranjem MAP-a doći do željenog cilja, a to je članstvo u NATO-u.

Istakao je kako bi NATO, aktiviranjem MAP-a za BiH, poslao snažnu poruku o dosadašnjim naporima naše zemlje te činjenici kako ovaj proces više ne može stajati.

Međunarodnim snagama u BiH poručio je kako svi zajedno u BiH imaju nedovršen posao te kako bi bilo dobro da se iznađu mogućnosti za snažnije zajedničko djelovanje.  

- Očekujemo snažnije i vidljivije prisustvo zemalja EU i NATO-a u BiH, kroz potporu i implementiranje programa koji će nas izvući iz stagnacije - kazao je Lovrinović.

Predsjednik Odbora Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti i potkomiteta za demokratsko upravljanje PSNATO lord Thomas Michael Jopling ocijenio je da su zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH, postigle veliki napredak u pogledu napretka na putu prema EU i NATO-u.

Naglasio je kako je BiH uveliko doprinijela osiguravanju sigurnosti u regiji te kako je također dala veliki doprinos NATO-ovim mirovnim misijama.

- Međutim, stabilnost vašeg regiona još je krhka, a međuetnički rascjep je permanentan - smatra lord Jopling, dodajući da je PSNATO uvjerena kako europske i euroatlantske integracije ostaju najmoćniji instrument koji će donijeti stalan prosperitet i sigurnost ovoj regiji.

Pozvao je političare u regionu, a posebno bh. političare, da hitno pokažu kompromis i odlučnost u provođenju neophodnih reformi i zaustavljanju korupcije.

Poruka PSNATO-a, ne samo bh. političkim liderima, već i svim predstavnicima etničkih zajednica u BiH glasi, istakao je Jopling, kako sve dok su politički lideri u BiH spremni da istinski prihvate politiku reformi EU, PSNATO će čvrsto stajati uz njih.

Jopling je izrazio nadu kako će lideri u Banja Luci i Sarajevu naći način da rade zajedno, za dobrobit svih građana BiH i budućih generacija.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš informirala je kako je samit NATO-a u Varšavi, kada se očekuje da će MAP za BiH biti aktiviran, pomjeren za srpanj.

Naglasila je kako je Ministarstvo obrane BiH (MOBiH) učinilo maksimum kada je u pitanju knjiženje vojne imovine te kako su uknjižene 23 lokacije. Također, dodala je, poslano je 14 zahtjeva za uknjižbu lokacija u RS-u, ali je određeni broj lokacija opterećen, a dokumentacija zemljišnoknjižnih izvadaka je neusklađena.

Podsjetila je kako članstvo u NATO-u nije samo obrambeni, već i politički savez te kako je uloga svih institucija BiH u tome prepoznata.

Naglasila je kako MOBiH nije jedino koje aktivira MAP i kako to nije samo njihov posao te izrazila određenu dozu skeptičnosti u pogledu aktiviranja MAP-a, jer, kako je rekla, bh. institucije na svim nivoima trebaju preduzeti sve da bismo uklonili glavnu prepreku BiH na putu prema NATO-u, a to je knjiženje vojnih lokacija, ne samo u FBiH već i u RS-u.

Tijekom susreta, također je zaključeno kako sve zemlje u regiji snažno idu naprijed, te kako je BiH u zastoju i kako joj je stoga još potrebna pomoć EU i NATO-a.

Predstavnici iz Republike Srpske nisu prisustvovali današnjem sastanku. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.