Marina Pendeš, ministrica obrane BiH

Očekujem fleksibilniji pristup naših partnera kako bi MAP bio aktiviran do kraja ove godine

Očekujem fleksibilniji pristup naših partnera kako bi MAP bio aktiviran do kraja ove godine
04.09.2017.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Put BiH u NATO savez postao je još jedna predizborna tema. BiH još nije ispunila uvjete ni za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo, a vode se unutarnje rasprave o samom prijemu u NATO. Zbog povećanih financijskih potreba Oružanih snaga BiH, došao je u pitanje i fiskalni okvir, i to sve u trenutku kada su upravo kapaciteti i resursi OS BiH masovno korišteni u gašenju brojnih požara, posebice u Hercegovini. Ministrica obrane BiH Marina Pendeš je u razgovoru s novinarima Večernjega lista odgovarala na ova i druga aktualna pitanja koja se tiču OS BiH i sektora obrane u cjelini.

Dio političkih struktura i medija, posebice iz Sarajeva, ističe kako je politička opcija kojoj pripadate, dakle HDZ BiH, protiv NATO-a i da se ide, uvjetno rečeno, u “ruski blok”. Što je istina?

- Često se u medijima raznim spinovima nastoji u fokus s onoga što je uistinu bitno prebaciti odgovornost na nekoga tko ovoj BiH želi dobro tako da bude sigurna i stabilna, a to možemo jedino kao dio europskih i euroatlantskih integracija. Ja, kao ministrica obrane, a ranije i kao zamjenica ministra obrane i predstavnica HDZ-a u toj instituciji i Vijeću ministara, zalažem se i radim na postizanju tih ciljeva, odrađujući sve kako bi BiH što prije imala aktiviran MAP, odnosno postala dijelom NATO-a i europskih integracija. Dakle, smatram kako je to spinovanje, ali, s obzirom na to da mi Hrvati nemamo svoj javni servis gdje možemo adekvatno plasirati informacije, zakinuti smo za mogućnost pravodobnog i točnog informiranja javnosti o svojim stavovima i aktivnostima.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.