Vrijeme u BiH

Očekuje nas sunčan i topao Božić

Očekuje nas sunčan i topao Božić
19.12.2015.
u 07:00
Unatoč tome što je tekuća godina porušila sve značajnije rekorde, meteorolozi upozoravaju na vrućine u 2016. godini
Pogledaj originalni članak

Božićno jutro, sada se sa stopostotnom sigurnošću može reći, neće biti bijelo, a dan će više nalikovat proljetnom nego zimskom. Već danas će temperature rasti u odnosu na prethodne dane tako da će se ovog vikenda Bosna grijati na 10 Celzijevih stupnjeva, dok će u Hercegovini temperature rasti do 14 stupnjeva.

Oblačno jutro

Sunčano vrijeme će se, prema prognozama poznatih meteoroloških postaja Yr.no i Accuweather, nastaviti i u idućem razdoblju. U badnjoj noći, kada će mnogi u svojim župama krenuti na svete mise polnoćke, temperatura će iznositi od 4 do 6 Celzijevih stupnjeva u čitavoj BiH. Božićno jutro ponegdje će biti oblačno, ali oborina neće biti. Dnevne temperature, kada će se i potpuno razvedriti, rast će do 14 stupnjeva u Bosni, a u Hercegovini će biti oko 16, a ponegdje i nešto više. Jasno je da ćemo u idućim danima uživati u prelijepom vremenu i jednom toplom Božiću, a to potvrđuje i prognoza Federalnog meteorološkog zavoda.

Promjena vremena očekuje se 27. prosinca, no Accuweather javlja da te promjene neće biti pretjerane.

Sami kraj godine donijet će sunčano i lijepo vrijeme. Snijeg, kojem se većina raduje, osobito u blagdanske dane, tako će i u ovom blagdanskom vremenu zaobići bh. gradove.

Kalendarski, zima počinje u utorak, 22. prosinca, u 5.48 sati, ali meteorološki, kako sada stvari stoje, njezin dolazak nije ni blizu.

Rekordi u 2015.

Ovih dana Britanski meteorološki institut dao je kompletno izvješće o onom što oni već od ranije predviđaju, a to je da nas očekuje najtoplija godina u povijesti. Iako je još uvijek aktualna 2015. godina porušila sve značajnije rekorde od početka mjerenja, britanski meteorolozi tvrde da će iduća biti toplija ili barem jednako topla.

Procjenjuju da bi globalna srednja temperatura u 2016. trebala biti veća za 0,72 do 0,96 C u odnosu na prosječnih 14 C koliko je bilo od 1961. do 1990.

"Prognoze daju naslutiti da ćemo do kraja 2016., imati tri rekordne ili skoro rekordne godine za redom glede porasta globalne temperature, kazao je Adam Scaife, prognostičar ovog instituta, koji za ovakvu situaciju s vremenom krivi ljudsko djelovanje i vremenski fenomen El Nino.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.