Odluka Vlade FBiH

Oboljeli od celijakije mjesečno će dobivati i do 10 kg bezglutenskog brašna

Oboljeli od celijakije mjesečno će dobivati i do 10 kg bezglutenskog brašna
11.12.2017.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Federalna je Vlada na nedavnoj sjednici razmatrala inicijativu za utvrđivanje minimalne količine bezglutenskog brašna za oboljele od celijakije na razini svih županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja, koju je podnijela zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina, piše Večernji list BiH.

Ukidanje diskriminacije

Inicijativa upućena Federalnom ministarstvu zdravstva i Ministarstvu rada i socijalne politike odnosila se na očitovanje o slučaju diskriminacije prema djeci i odraslima oboljelim od celijakije s obzirom na to da na federalnoj razini nisu utvrđena minimalna prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite oboljelih od celijakije, koja bi bila važeća na području svih županija u Federaciji.

Osim toga, odnosi se i na pravo na uvećan dodatak za djecu oboljelu od celijakije jer to pravo djeca ne uživaju na području svih županija u Federaciji.

- Ono što danas u Federaciji imamo je diskriminacija oboljelih jer se raspon osiguranoga bezglutenskog brašna kroz sustav zdravstvenog osiguranja u županijama kreće od 0 do 10 kg mjesečno, navodi se u obrazloženju.

Kao primjer navodi se ZDŽ u kojem je to pravo oboljeloj djeci ukinuto uz obrazloženje kako nema dovoljno sredstava u županijskom proračunu.

Činjenica da ukidanje ovoga prava i slične diskriminacije prema sugrađanima umnogome otežavaju postojanje podijeljene nadležnosti u zdravstvu između federalne i županijske razine svakako ne bi smjela utjecati na razmatranje načina kako bi resorna federalna ministarstva mogla ukinuti taj oblik diskriminacije, navedeno je u obrazloženju.

Kako bi se izjednačilo prava vezana uz tu oblast u Federaciji Bosne i Hercegovine, predložena je minimalna lista lijekova koje se mora nabaviti, kao što su farmaceutski oblik, jačina lijeka, ali i način propisivanja i izdavanja lijeka.

Minimalne količine

Federalna lista lijekova sastavljena je suglasno odredbama pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupak i način izrade listi lijekova u Federaciji BiH, način stavljanja i skidanja lijekova s listi lijekova, obvezama ministarstava zdravstva, zavoda zdravstvenog osiguranja te proizvođača i prometnika lijekova uvrštenih na liste lijekova, kao i korištenja lijekova.

U izjašnjenju Vlade istaknuto je kako županijska ministarstva zdravstva, u suradnji sa županijskim ZZO-ovima, mogu nabaviti minimalne mjesečne količine bezglutenskog brašna za oboljele na teritoriju svojih županija.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.