Europa zavladala ljestvicom

Objavljena je rang-lista 10 najmoćnijih putovnica u 2024.

Objavljena je rang-lista 10 najmoćnijih putovnica u 2024.
09.03.2024.
u 16:30
Pobjedu je, očekivano, odnijela jedna europska država, a na rang-listi od samo deset država čak ih je osam sa Starog kontinenta
Pogledaj originalni članak

 Nomad Capitalist objavio je ovogodišnju ljestivicu najmoćnijih putovnica. Ona je kreirana na temelju nekoliko kriterija – broja zemalja u koje se s određenom putovnicom može putovati bez vize, oporezivanja građana, globalne percepcije određene zemlje, pitanja dvojnog državljanstva i osobne slobode.

Nomad Capitalist detaljno je razmotrio čak 199 država i što vam koje od njihovih državljanstava donosi te na temelju dobivenih rezultata objavio popis od 10 putovnica s kojima ćete najdalje stići. Europske države, očekivano, dominiraju, pa se među 10 najpoželjnijih našlo čak osam europskih pasoša. Hrvatske, je tradicionalno pri vrhu svjetske liste, negdje oko 20-og mjesta, tako da slobodno putujte svijetom.

Nomad Capitalist objavo je i čije su putovnice najniže rangirane, a ni ovdje 2024. nije donijela većih iznenađenja. Afganistan je bio zadnji, a nešto malo bolje od imati afganistansku je iračku, jemensku ili eritrejsku putovnicu.

Da ne duljimo, otkrit ćemo vam koja je ove godine najpoželjnija europska putovnica (ovo zaslužuje bubnjeve): Dame i gospodo – Švicarska! Nije nas previše iznenadilo, ali je zato čitav popis od deset najpoželjnijih i putovnica koje će vas odvesti u najviše drugih zemalja i pritom vam stvoriti najmanje problema – prilično zanimljiv.

Bacite oko, popis slijedi:

1. Švicarska
2. Irska
3. Portugal
4. Luksemburg
5. Finska
6. Ujedinjeni Arapski Emirati
7. Nizozemska
8. Norveška
9. Njemačka
10. Novi Zeland.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.