Prema Zakonu o MIO

Obiteljsku mirovinu u Federaciji primalo više od 119.000 umirovljenika

Obiteljsku mirovinu u Federaciji primalo više od 119.000 umirovljenika
04.03.2023.
u 11:22
Pravo na obiteljsku mirovinu imaju djeca do navršenih 15 godina odnosno članovi obitelji umrlog osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uvjete za starosnu ili invalidsku mirovinu i članovi obitelji umrlog korisnika starosne ili invalidske mirovine
Pogledaj originalni članak

Prema podacima iz dokumenta “Makroekonomski pokazatelji po županijama Federacije BiH”, broj korisnika obiteljske mirovine na području FBiH je tijekom 2021. godine u odnosnu na godinu ranije povećan za 0,1 posto.

Dijete i obiteljska mirovina

Isti podaci pokazuju kako je u navedenom razdoblju obiteljsku mirovinu preko Zavoda MIO primalo više od 119.000 umirovljenika. Kada je riječ o toj mirovini, na nju pravo imaju djeca do navršenih 15 godina odnosno članovi obitelji umrlog osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uvjete za starosnu ili invalidsku mirovinu i članovi obitelji umrlog korisnika starosne ili invalidske mirovine. Naime, Zakonom o MIO FBiH propisano je da dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu do navršenih 15 godina života.

Nakon navršenih 15 godina života dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu do završetka redovitog školovanja, ali najkasnije do navršenih 26 godina. Redovitim školovanjem, u smislu ovog zakona, ne smatra se školovanje u školi istog ili nižeg stupnja obrazovanja od škole koju je dijete završilo. Kako su objasnili iz Federalnog zavoda MIO, kao dokaz za redovito školovanje traži se potvrda o redovitom školovanju, koju, ako je osoba na visokoškolskoj ustanovi, mora izdati fakultet. Korisnik obiteljske mirovine koji ne želi nastaviti školovanje nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja gubi pravo na mirovinu. Iznimno, dijete kod kojeg nastupi nesposobnost za samostalan život i rad prije 15. godine života ima pravo na obiteljsku mirovinu dok ta nesposobnost traje, stoji u zakonu. Isto pravo može ostvariti i dijete kod kojeg nesposobnost za privređivanje nastupi poslije 15. godine života, a prije smrti osiguranika odnosno korisnika mirovine ima pravo na obiteljsku mirovinu ako ga je osiguranik odnosno korisnik mirovine uzdržavao do svoje smrti. U zakonu se dalje navodi da obiteljsku mirovinu može primati i dijete kod kojeg je tijekom korištenja prava na obiteljsku mirovinu nastupila nesposobnost za samostalan život i rad ili nesposobnost za privređivanje te zadržava pravo na mirovinu dok ta nesposobnost traje. Kako su objasnili iz Zavoda MIO, udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu ako je na dan smrti supruga navršila 50 godina života te ako je na dan smrti supruga bila potpuno nesposobna za privređivanje, odnosno ako je takva nesposobnost nastala u roku od jedne godine od dana smrti supruga.

Što stoji u zakonu

Udovac ima pravo na obiteljsku mirovinu ako je na dan smrti supruge navršio 60 godina života. Zatim, ako je na dan smrti supruge bio potpuno nesposoban za privređivanje, ako je takva nesposobnost nastala u roku od jedne godine od dana smrti supruge. U Zakonu o MIO stoji i da pravo na obiteljsku mirovinu ima i supružnik iz razvrgnutog braka ako mu je pravomoćnom sudskom presudom dosuđeno pravo na uzdržavanje te ako ispunjava uvjete iz ovog zakona. Kada je riječ o visini ove mirovine, ona nije ista za svakog korisnika.

- Člankom 76. propisano je da, u ovisnosti o broju članova obitelji koji ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu, obiteljska mirovina iznosi za jednog člana 70% od mirovine od koje se određuje, za dva člana 80% od mirovine od koje se određuje, za tri člana 90% od mirovine od koje se određuje te za četiri i više članova 100% od mirovine od koje se određuje - stoji u zakonu. Djeca bez oba roditelja imaju pravo na obiteljsku mirovinu u punom iznosu koji bi pripadao osiguraniku, odnosno korisniku mirovine, ako ispunjavaju uvjete propisane zakonom. Obiteljsku mirovinu nakon smrti supružnika može zatražiti i umirovljenik, što se najčešće i događa ako mu je to povoljnije.

Primjerice, umirovljenik čiji je supružnik imao 2000 KM mirovine nakon njegove smrti može umjesto svoje primati supružnikovu, ali umanjenu za 30 posto, što u ovom slučaju iznosi 1400 konvertibilnih maraka.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.