Kiseljak:

Obilježena 24. obljetnica stradanja Hrvata u Višnjica Gaju

aS
aS
aS
18.04.2017.
u 16:21
Pogledaj originalni članak

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg Bosne, podružnica Kiseljak, u Višnjica Gaju danas je obilježena 24.  obljetnica stradanja  Hrvata ali i početka napada  tzv. Armije BiH na područje općine Kiseljak. Na današnji dan 18. travnja 1993. godine pripadnici tzv. Armije BiH krenuli su s opsežnom akcijom presijecanja općine Kiseljak na dva dijela s ciljem lakšeg zauzimanja ovih prostora.  Braneći svoje domove, već prvog dana poginula su petorica hrvatskih branitelja, a samo dan poslije ubijen je i 14-godišnji dječak Goran Drmač.

Stradalim hrvatskim civilima i braniteljima u Višnjica Gaju koji su među prvim žrtvama Domovinskog rata u Kiseljaku, uz obitelji poginulih i članove Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Kiseljaka i Županije Središnja Bosna poklonilo se i brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ BiH predvođeno Josipom Kvasinom, predsjednikom OO HDZ BiH i predsjedateljem Sabora ŽSB te Mladenom Mišurićem Ramljakom, članom Predsjedništva ŽO HDZ BiH ŽSB i načelnikom općine Kiseljak. Na obilježavanju obljetnice stradanja Hrvata U višnjica Gaju bili su i pripadnici Oružanih snaga BiH stacionirani u vojarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku.

Molitvu za duše Hrvata stradalih u Višnjica Gaju prije 24 godine kao i sve hrvatske žrtve Središnje Bosne na mjesnom groblju je predvodio don Jakov Pavlović, vojni kapelan. U svojoj propovijedi on je naglasio kako svaka žrtva pala u obrani svojega doma kao i nedužne civilne žrtve zaslužuju naše poštovanje, molitvu i zahvalnost što smo ostali svojim stoljetnim ognjištima. Nakon mise zadušnice u mjesnom groblju, izaslanstva stradalničkih i braniteljskih Udruga kao i dužnosnici HDZ BiH položili su vijence pred spomen križem u Višnjica Gaju nakon čega je upriličeno zajedničko druženje. „Da nije bilo nesebične žrtve naših branitelja Hrvati Kiseljaka doživjeli bi sudbinu mnogi drugih općina u Središnjoj Bosni poput Kaknja, Vareša, Travnika i Bugojna u kojima je nakon progona na razne načine opstruiran povratak“, kaže Miroslav Škoro, predsjednik Koordinacije Udruga proizašlih iz Domovinskog rata općine Kiseljak.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.