UDVDR Novi Travnik

Novotravnički dragovoljci u misiji očuvanja vrijednosti Domovinskog rata

23.01.2022.
u 11:31
Prostor Udruge kao mjesto sjećanja na poginule branitelje i pripadnike postrojbi HVO-a Brigade „Stjepan Tomašević“
Pogledaj originalni članak

Među Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata koje nisu svrha same sebi, te pored okupljanja članstva i brige za ostvarenje njihovih prava, čuvaju i vrijednosti Domovinskog rata, uspomenu na poginule branitelje ali i sve pripadnike postrojbi koji su dali doprinos obrani svojeg naroda i domovine BiH je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB Novi Travnik (UDVDR). 

Najprije će vam na samom ulazu u Novi Travnik privući pažnju svojim vanjskim izgledom koji ne ostavlja nimalo sumnje komu je posvećen prostor iza vrata, dok su same prostorije do najsitnijeg detalja zapravo slika Domovinskog rata, novotravničkih branitelja i njihovih postrojbi, prije svih Brigade „Stjepan Tomašević“. 

Na čelu Udruge posljednjih nekoliko godina je Zrino Beljan koji je i najzaslužniji za pretvaranje prostora nekadašnje mesnice u jednu od najljepše uređenih prostorija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata u središnjoj Bosni, ali i BiH. 

„Ja sam detalj po detalj u potpunosti opremio protor Udruge. Zatekao sam jednu zastavu, a od skromnih članarina i donacija, prikupljao sve ono što krasi ovaj prostor. Sad imamo obilježja svih naših postrojbi, zastave i grbove koje smo prikupili po knjizi
Ratna znakovlja HVO-a. Tu su naravno i fotografije naših poginulih branitelji koje zauzimiju posebno mjesto, sve ono što na neki način podsjeća na Domovinski rat i njegove vrijednosti“, kaže za Večernji list BiH Beljan, dragovoljac koji je više puta ranjavan, a ima iskustvo i boravka u logorima.

UDVDR HVO HB Novi Travnik, osim okupljanja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata s područja ove srednjobosanske općine, organizator je obilježavanja svih značajnijih datuma proizašlih iz Domovinskog rata za Novi Travnik ali i cjelokupan hrvatski narod. 
Na dostojanstven način obilježavaju važne obljetnice u Novom Travniku, od Dana sjećanja u spomen na 300 poginulih hrvatskih branitelja Novog Travnika, progona Hrvata iz Gornjeg kraja ove općine, Bitaka za Begino Brdo, Zubiće do godišnjica utemeljenja Herceg- Bosne i pada Vukovara. Imaju ih ukupno devet. 

„Mi smo najbrojniji na obilježavanju svih važnijih datuma u Novom Travniku i to tako treba i biti. Žao mi je što na takvim događajima nema više i invalida te članova obitelji poginulih i nestalih branitelja“, kazuje nam Beljan.

Pored uređenog prostora Udruge i čuvanja vrijednosti Domovinskog rata na koje Novotravnički Hrvati i pripadnici postrojbi HVO-a iz drugih naroda mogu biti ponosni, među novotravničkim dragovoljcima nema lažnih branitelja. 

„Nema šanse“, kategorično nam odgovara na pitanje može li im potkrasti neki član koji nije dragovoljac. 

„Svaki naš član, a ima ih oko 300, iako ih je pomeni 229, jer to su oni koji su platili članarinu, mora donijeti potvrdu o pripadnosti postrojbi iz Ureda za obranu. I to original. Iako ja sve njih znam, inzistiram na potvrdi koju čuvam, a tek kad je donesu mogu dobiti iskaznici Udruge“, kategoričan je Beljan.

Članarina u Udruzi je simbolična i iznosi jednu KM mjesečno. 12 maraka godišnje nikomu nije opterećenje, a ono što zauzvrat dobijaju članovi kao i svi ostali koje zanima Domovinski rat je neprocjenjivo. Upravo je novotravnička UDVDR primjer kako se ono najvrijednije nikad nije mjerilo novcem. 

„Mi para nemamo, izuzev članarina i manjih donacija. Kompjuter su nam recimo darovali branitelji Vukovara. Ipak uspijevamo ispuniti našu misiju, imamo Udrugu koja njeguje vrijednosti Domovinskog rata, u kojoj se rado okupljamo, razmjenjujemo mišljenja i pomažemo jedni drugima. 28 invalida Domovinskog rata pomogli smo u ostvarivanju njihovih prava. Jest da oni više nikad nisu pokucali na naša vrata, ali to je do njih. Mi smo uvijek tu, podsjetiti na naše poginule, časne branitelje i postrojbe, na sve vrijednosti Domovinskog rata koje nikad ne smiju pasti u zaborav“, zaključuje Beljan. 

Udruga kojoj je na čelu dokaz je da se ukoliko ima volje može napraviti puno toga, ali nas ujedno i podsjeća koja je zapravo svrha Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.