ZBOG SEBE I BEBE

Novo istraživanje: Majke bi nakon poroda trebale uzimati dodatke D vitamina

Foto: Guliver/Thinkstock
Novo istraživanje: Majke bi nakon poroda trebale uzimati dodatke D vitamina
07.12.2021.
u 07:29
Vitamin D pomaže u održavanju pravilne ravnoteže kalcija, podržava imunitet i zdravlje crijeva, promiče rad štitnjača i pomaže održati dobro raspoloženje.
Pogledaj originalni članak

Već se duže vremena kao 'must have' u trudnoći i nakon poroda spominju dodaci prehrani koji sadrže folat, kolin ili omega- 3 kiseline (posebno DHA), a nedavna istraživanja kažu da bi žene nakon poroda trebale uzimati još jedan nutrijent; vitamin D.

- D vitamin pomaže u održavanju pravilne ravnoteže kalcija, podržava imunitet i zdravlje crijeva, promiče rad štitnjača i pomaže održati dobro raspoloženje, a istraživanja su ga povezala i s boljom gustoćom kostiju majki i beba, boljom imunološkom funkcijom, pravilnim rastom fetusa i metaboličkim zdravljem majke - ističe liječnica integrativne i funkcionalne medicine dr. Alejandra Carrasco.

Nedavno je meta istraživanje koje je objavljeno u Advances in Nutrition analizirao 19 kliničkih studija s majkama i njihovim bebama, a pokazalo je da mame koje isključivo doje a imaju nedostatak D vitamina, imaju i bebe koje također pate od tog nedostatka.

- Znanstvenici i liječnici zaključili su da se nedostatak D vitamina može nadoknaditi ako majka uzima 6000 IU vitamina D3 na dan - objasnila je za Mind Body Green dr. Carol Wagner, autorica jednog od istraživanja i profesorica na Medicinskom sveučilištu Južne Karoline.

- Vitamin D iznimno je važan za sve žene u fertilnoj dobi, a posebno za trudnice i dojilje - zaključila je dr. Wagner i dodala kako bi i oni koji ne spadaju u te skupine trebali paziti da im prehrana bude bogata D vitaminom, te da se nada da će ovo istraživanje potaknuti više trudnica i rodilja da uzimaju dovoljne doze tog vitamina.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.