Zakon u u Hrvatskom saboru

Novim Zakonom o braniteljima Hrvatska ispravlja nepravdu prema HVO-u

Novim Zakonom o braniteljima Hrvatska ispravlja nepravdu prema HVO-u
30.09.2017.
u 10:30
Pogledaj originalni članak

Novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je u srijedu stigao u Hrvatski sabor, nakon 25 godina legalizira se HVO, piše Večernji list BH. Ako se ovaj prijedlog zakona usvoji, stečena prava pripadnika HVO-a u Republici Hrvatskoj bit će uvrštena u zakon i provodit će se, kao i do sada, sukladno međudržavnom sporazumu Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Naime, u svim dosadašnjim zakonima HVO se, kao legitimna komponenta Hrvatskih snaga, uopće nije spominjao, nego su stradalnici svoja prava (mirovina, zdravstvena zaštita i dječji doplatak) ostvarivali isključivo na osnovi međudržavnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

- Pripadnici borbenoga sektora HVO-a, državljani Republike Hrvatske, kojima je pravomoćnom odlukom nadležnog tijela Bosne i Hercegovine priznat status RVI po osnovi ranjavanja ili zatočeništva, imaju pravo na invalidsku mirovinu po ovom zakonu i propisu o mirovinskom osiguranju umanjenu za iznos osobne invalidnine koja im je priznata po pravomoćnoj odluci nadležnog tijela Bosne i Hercegovine, ako to pravo nisu ostvarili do stupanja na snagu ovoga zakona po ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članovi njihovih obitelji (Narodne novine - Međunarodni ugovori, broj 2/06). Pripadnici borbenoga sektora HVO-a, državljani Republike Hrvatske, kojima je pravomoćnom odlukom nadležnog tijela BiH priznat status RVI 100% I. skupine po osnovi bolesti ili ozljede, imaju pravo na invalidsku mirovinu po ovom zakonu i propisu o mirovinskom osiguranju umanjenu za iznos osobne invalidnine koja im je priznata po pravomoćnoj odluci nadležnog tijela BiH - stoji, između ostaloga, u zakonu.

Za najveći broj pripadnika HVO-a i njihovih obitelji, usvajanjem ovog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, u praksi se neće ništa promijeniti. Mirovine koje najteži stradalnici i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja HVO-a primaju već 20 godina će se proglasiti stečenim pravima, dok će ostala prava i dalje nastaviti koristiti u Bosni i Hercegovini (stambeno zbrinjavanje, invalidnina, tuđa njega i pomoć...).

Međutim, ima i onih kojima će primjena ovog zakona omogućiti izjednačavanje prava, odnosno ulazak u prava. Tako će stupanjem na snagu ovog zakona svi oni koji su to propustili u ranijem razdoblju (ranjeni, zarobljeni...) moći podnijeti zahtjev za ostvarenje određenih prava i ostvariti ih.

Novina je i podatak da će određena prava moći ostvariti i obitelji pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koji su počinili samoubojstvo, neovisno o tome u kojem razdoblju, a određena prava moći će ostvariti i obitelji pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koji su preminuli u razdoblju od 18. rujna 1991. do 23. prosinca 1996. godine.

Također, prema sadašnjoj verziji novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, predviđa se mogućnost nasljedstva mirovine. Odnosno, ako ratni vojni invalid premine, mirovinu će moći nastaviti primati obitelj. Treba naglasiti kako je riječ o prijedlogu zakona te njegovom prvom čitanju u Hrvatskom saboru. Kako će u konačnici zakon izgledati, tek treba vidjeti jer je najavljen veći broj amandmana na njega te je procedura usvajanja tek na početku. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.