načelnik općine odžak

Novim ulaganjima stvorit ćemo uvjete za ostanak mladih

Novim ulaganjima stvorit ćemo uvjete za ostanak mladih
08.02.2019.
u 14:00
Pogledaj originalni članak

Općina Odžak u Posavskoj županiji danas slavi 23. rođendan. U povodu Dana općine s načelnikom Jakovom Ivankovićem razgovarali smo o radu lokalne vlasti, kapitalnim projektima, novim ulaganjima...

Danas je za općinu na čijem ste čelu uistinu poseban dan.

- Upravo tako. Datum 8. veljače uzet je kao simboličan jer su upravo toga datuma mještani općine Odžak prešli rijeku Savu, vratili se na ovo područje i tada je počeo miran život ovdje. U povodu Dana općine organizirali smo skroman trodnevni program. Imamo izložbu slika, tradicionalni karneval naše dječice iz osnovnih škola, vrtića, “Kuće nade”... Dan općine bit će obilježen i svečanom sjednicom i polaganjem vijenaca, a za subotu je predviđen turnir koji su organizirali naši veterani zajedno s prijateljima i kolegama iz RH i BiH.

Što biste izdvojili kao najveći potencijal općine Odžak?

- Naš najveći potencijal je, svakako, lokacija na kojoj se nalazimo što se, prije svega, odnosi na blizinu s Hrvatskom. Prednost naše općine su i velika prirodna bogatstva. S druge strane, ne smijemo zaboraviti ni sve infrastrukturne projekte kao što su most preko rijeke Save, autocesta...

Jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata, međudržavni most Svilaj, uskoro će biti završen. Posavina će izravno biti povezana s EU-om. Planiraju li se već neki projekti prekogranične suradnje?

- Već imamo neke projekte prekogranične suradnje koje smo započeli s dvjema općinama iz RH, a sama izgradnja mosta pomoći će približiti nas još i više RH i EU te ćemo lakše uspostavljati suradnju. Kada je riječ o našoj općini, planiramo i suradnju s Gradom Vukovarom, s kojim smo već prošle godine sklopili prijateljstvo. Nakon završetka izgradnje mosta, prema informacijama kojima trenutačno raspolažemo, početkom ljeta trebala bi početi i gradnja graničnog prijelaza. Sve to našoj općini donosi mnoge beneficije u budućnosti. Prije svega, promijenit će se izgled općine kao i način njezina funkcioniranja s obzirom na to da će naše područje biti obuhvaćeno međunarodnim prometom. S druge strane, to će se odraziti i na veća sredstva u našem proračunu koja će biti usmjerena u nova ulaganja.

Koji kapitalni projekti će u budućnosti imati prioritet i na kojima se trenutačno radi?

- Projekti koji su najaktualniji i čiji završetak očekujemo do početka ljeta jesu dva vodovoda čije radove smo počeli 2017. godine. Do sada je u projekt Vrbovac - Jošava uloženo skoro 1,5 mil. KM. Sada imamo još jednu fazu od pola milijuna maraka koja se odnosi na ugradnju filtara za pročišćavanja vode i time bi se završio projekt Potočani - Jošava vrijedan oko 800.000 KM. Vrijednost tih dvaju projekta u konačnici bi bila oko tri milijuna KM. Radimo i na izgradnji nove tržnice. Kada je riječ o prekograničnoj suradnji, tu su nastavak uređenja pješačke zone zajedno s Općinom Garčin, ali i projekt utopljavanje Doma zdravlja. Tu je i prekogranična suradnja s Općinom Rugvicom. Uz ove, imamo i puno manjih projekata na kojima smo počeli raditi.

Kakvo je stanje u školstvu, zdravstvu...? Izdvaja li Općina novčana sredstva za njihov razvoj?

- S obzirom na to da su i školstvo i zdravstvo u nadležnosti Županije, nemamo velikih ulaganja. Kada je riječ o zdravstvu, najbitnije je da imamo osnovnu zdravstvenu zaštitu i njome smo zadovoljni. Kada je riječ o školstvu, tu je, nažalost, prisutan veliki problem, a odnosi se na manjak učenika. Mislim da je upola manji u odnosu na broj učenika prije 15-ak godina. To je rezultat negativnih trendova.

Jeste li pokrenuli neke programe dvojnoga obrazovanja?

- Prošle godine počeli smo neke pilot-projekte u suradnji sa Srednjom školom Pere Zečevića, županijskim Ministarstvom za obrazovanje, da pokušamo pokrenuti projekt odrađivanja praktične nastave u konkretnim poduzećima, što je rezultiralo time da imamo oko 100 novih učenika koji odrađuju praktičnu nastavu u jednom poduzeću. To je dobro kako za učenike tako i za poslodavce. Smatram kako se dodatno mora poraditi na zakonskim rješenjima koja bi sustavno rješavala pitanje praktične nastave u proizvodnim pogonima. S jedne strane, poslodavci stvaraju sebi radnu snagu, a s druge strane učenici mogu očekivati zaposlenje nakon završetka školovanja. Nadamo se da će to sve biti bolje jer poduzetnici proširuju svoje proizvodne pogone, a imamo i novih interesenata.

Radi li lokalna vlast na projektima socijalnog karaktera, poput pomoći socijalno ugroženim obiteljima, poljoprivrednim poticajima...?

- Tu imamo projekt koji smo počeli s Ministarstvom raseljenih osoba RS-a u svezi s izgradnjom zgrade sa stanovima za socijalne slučajeve, točnije za obitelji koje nemaju gdje biti zbrinute. Na zemljištu koje smo već izdvojili trebala bi se graditi zgrada koja će imati 21 stan.

Kada je riječ o poticajima, u kojem sektoru su oni najizraženiji?

- Najviše novca izdvajamo za stipendije studenata i imamo grant za pomoć majkama i djeci. U posljednje dvije godine za novorođenčad izdvajamo po 1000 KM. Povećali smo i poticaje za sport te održavanje javnih površina u mjesnim zajednicama i sportskim klubovima, tako da njima ostane više novca za sportske aktivnosti i tako pokušavamo što više novca vratiti u našu zajednicu.

Što vi, kao načelnik, smatrate da možete učiniti kako bi što manje stanovnika općine Odžak napustilo svoje domove?

- Svojim primjerom nastojim utjecati na sugrađane, posebice mlade, da ostaju ovdje, u našem Odžaku. Nije problem što nam odlaze nezaposleni, nego što masovno odlaze svi, od onih koji imaju do onih koji nemaju osiguranu nikakvu egzistenciju.

Koji su, po vašem mišljenju, najčešći razlozi odlaska?

- Mislim da su se mladi zasitili brojnih stvari u BiH i odlaskom negdje drugdje ne moraju više razmišljati o problemima s kojima se ovdje susreću. Mlade sve više privlači i standard života koji im se nudi u europskim zemljama, a koji je znatno drukčiji od načina života u BiH.

Kakva je suradnja s Općinskim vijećem, novom županijskom vlasti?

- S Općinskim vijećem imali smo malih turbulencija, ali smo ih uspjeli riješiti. Sada moramo izabrati novog predsjedatelja OV-a jer je trenutačni izabran u Skupštinu PŽ-a. Što se tiče županijske Vlade, tek je nedavno uspostavljena, tako do sada još nismo imali suradnju, ali se nadam da će biti dobra i obostrana, baš kao i s Vladom iz prošlog mandata.

Općina Odžak može biti dobar primjer cijeloj BiH kada je u pitanju suživot. Što je razlog toj harmoniji?

- Suživot je odličan, no uvijek može biti bolji. Ovdje živa sva tri naroda, i Hrvati, i Bošnjaci, i Srbi i međusobno imaju jako dobru suradnju. Zajedno rješavamo sve probleme kako bismo stvorili što bolje uvjete za život kako bi svima bilo bolje. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.