Plan istraživanja otkriva

Novim anketama utvrdit će se stanje radne snage i potrošnja građana u BiH

Novim anketama utvrdit će se stanje radne snage i potrošnja građana u BiH
06.03.2019.
u 18:09
Pogledaj originalni članak

Vlada FBiH koncem prošle godine utvrdila je plan provođenja statističkih istraživanja od značaja za FBiH za 2019. koji predstavlja pravnu osnovu za prikupljanje statističkih izvješća. Njime se utvrđuju sadržaj i namjena istraživanja, periodika provođenja istraživanja, jedinice promatranja i izvještajne jedinice, izvori i način prikupljanja podataka, obveze izvještajnih jedinica u pogledu rokova za davanje podataka i rokovi za prve rezultate obrade statističkih podataka, piše Večernji list BiH. 

Definirani su i prioriteti prvog reda, sudjelovanje Federalnog zavoda za statistiku u međunarodnim projektima, iznos potrebnih sredstava za 2019. godinu, potrebni resursi i plan publiciranja. Planom je predviđeno provođenje ukupno 238 statističkih istraživanja i aktivnosti, čiji je nositelj Federalni zavod za statistiku, samostalno ili u suradnji s ostalim statističkim institucijama u BiH, kao i drugi ovlašteni proizvođači statistike. 

Od toga Zavod je nositelj za 203 istraživanja i aktivnosti (158 istraživanja i 45 aktivnosti), a za ostala istraživanja ili aktivnosti nositelji su drugi ovlašteni proizvođači statistike. Prioritetni zadaci Zavoda u 2019. su harmonizacija sa zahtjevima Europskog statističkog sustava (ESS), unapređenje sustava prikupljanja, obrade i objave podataka i aktivnosti na uspostavi sustava upravljanja kvalitetom. Kada su u pitanju sektorski prioriteti, predviđena je priprema kontinuirane ankete o radnoj snazi u ovisnosti o definiranju i kreiranju novog okvira uzorka i izbora tromjesečnog uzorka. 

Cilj kontinuirane ankete o radnoj snazi je osiguranje tromjesečnih i godišnjih podataka o tržištu radne snage, radno-sposobnom stanovništvu, zaposlenom i nezaposlenom stanovništvu po različitim karakteristikama, a u skladu s preporukama Europske unije. Kad su u pitanju prosječne isplaćene plaće, riječ je o aktivnosti na usporedbi podataka o isplaćenim plaćama u FBiH prikupljenih preko statističkog istraživanja i podataka preuzetih iz Porezne uprave FBiH. Anketa o potrošnji kućanstava sastoji se u pripremi anketnog instrumentarija i upute za provođenje terenskog rada u 2020. godini, tiskanje obrazaca, izbor i obuka anketara, priprema uzorka i raspodjela popisa kućanstava anketarima, moguća priprema CAPI aplikacije za unos podataka na terenu, kao i druge potrebne pripremne radnje za provođenje ankete o potrošnji kućanstava 2020. Predviđena je i anketa o prihodima i uvjetima života koja predviđa pripremu, organizaciju i provođenje prve pune ankete o prihodima i uvjetima života 2019. Ova anketa provela bi se ako se definira adekvatan okvir uzorka na osnovi baze popisa stanovništva, kućanstava i stanova, a u cilju dobivanja podataka o prihodima i životnom standardu stanovništva, socioekonomskim karakteristikama pojedinaca, siromaštvu... •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.