postizborni dogovori

Novi Travnik i Busovača test su uvažavanja dvaju naroda

Novi Travnik i Busovača test su uvažavanja dvaju naroda
30.12.2020.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Novi Travnik, Jajce i Busovača općine su u kojima je zbog nacionalno mješovitog stanovništva i potrebe balansiranog odnosa dvaju konstitutivnih naroda (Hrvata i Bošnjaka) prilikom postizbornih dogovora i koalicija od iznimne važnosti uvažavati legitimne predstavnike dvaju naroda te shodno tomu i raditi na daljnjem procesu provedbe izbornih rezultata. Poruke koje se ovih dana mogu čuti iz Novog Travnika od pojedinih bošnjačkih političara, a prema kojima bi u Općinskom vijeću trebalo praviti vlast bez HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., koji su u koaliciji osvojili najveći broj hrvatskih glasova, neprihvatljivo je s više aspekata. Ključni proizlazi iz ustavnog uređenja države BiH, čiji je temelj konstitutivnost naroda, pri čemu je opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu, piše Večernji list BiH. 

Legitimnost naroda

Upravo je Ustav BiH kao narod označio konstitutivne narode, a pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje se legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru te zajednice državljana koju predstavlja i čije interese zastupa. Novi Travnik, kao općina u kojoj je broj Hrvata i Bošnjaka okvirno gledajući gotovo pa podjednak, trebao bi biti primjer međunacionalne harmonizacije odnosa u kojoj se i vlast, koja proistječe iz naroda, dijeli poštujući interese tih naroda, u ovom konkretnom slučaju to su Hrvati i Bošnjaci. Upravo jer je koalicija HDZ BiH - HDZ 1990. osvojila i najveći broj mandata (8) u novom Općinskom vijeću te bi bilo nezamislivo, a i politički nelogično te dugoročno štetno ustrojavati vlast bez relativnog pobjednika izbora, kao i legitimnog predstavnika jednog od dvaju naroda koji su većina u Novom Travniku. Novoizabrani načelnik Stjepan Dujo (koalicija HDZ BiH - HDZ 1990.) navodi da je dosad bilo nekih neformalnih razgovora o temi Vijeća, a oni službeni očekuju se u novoj godini, pri čemu će se razgovarati sa svima koji participiraju u Vijeću.

Kad je riječ o Busovači, rezultati pokazuju da HDZ BiH ima 10 mandata u Općinskom vijeću te se nalaze odmah pored SDA koji je osvojio 12 mandata. Ovakav raspored jasan je pokazatelj kako će jedino logično rješenje za uspostavu postizborne suradnje biti otvaranje razgovora na relaciji HDZ BiH - SDA da bi se definirala načela na kojima će počivati nova općinska većina. Predsjednica OO HDZ-a BiH Busovača i ministrica financija u Vladi SŽB-a Mirjana Plavčić potvrdila je za Večernjak da je hrvatska strana izrazila dobru volju te je zapravo sve bilo i dogovoreno, uključujući sazivanje konstituirajuće sjednice Vijeća, kao i usvajanje proračuna, no onda je jučer stigao zahtjev SDA da predsjedatelj Općinskog vijeća, a kojeg već 12 godina daju Hrvati i koji ima status profesionalnog dužnosnika, ubuduće bude bez statusa profesionalizacije.

Očekivanja

Takvo što zakočilo je daljnji proces uspostave vlasti, no nadanja su će se ipak situacija riješiti u korist svih građana.

U Jajcu, koje je također primjer nacionalno mješovite općine, od iznimnog je značaja uvažavati pobjednike u konstitutivnim narodima, a uvidom u potvrđene rezultate vidljivo je kako savez SDA - SBIH - A-SDA ima 10, a koalicija Zajedno za bolje sutra Jajcu (HDZ BiH, HKDU BiH, HSP BiH) 8 vijećnika. Dva vijećnika ima i HDZ 1990. kao stranka koja je članica HNS-a, a što znači da su rezultati ovih lokalnih izbora pokazali da će vlast u Vijeću morati činiti legitimni predstavnici dvaju naroda - na jednoj strani predvođeni SDA-, a na drugoj HDZ-om BiH. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.