unapređenje rada

Novi projekt pospješit će poljoprivredni rad i motivirati ljude za proizvodnju

Novi projekt pospješit će poljoprivredni rad i motivirati ljude za proizvodnju
05.06.2018.
u 09:26
Pogledaj originalni članak

Danas će u Posušju s početkom u 10 sati biti predstavljen projekt pod nazivom “Višenamjensko vrednovanje poljoprivrednog zemljišta na području općine Posušje”. Riječ je o projektu koji je Općina pokrenula i realizirala s ciljem kreiranja agrarne politike i razvoja općine.

- Višenamjensko vrednovanje zemljišta je proces procjene kvalitete i vrijednosti zemljišta za planiranje i gospodarenje zemljištem. Da bi se to moglo, potrebno je raspolagati velikim brojem kvalitetnih i pouzdanih informacija na temelju kojih je onda moguće donositi pravodobne i ispravne odluke. Na temelju rezultata istraživanja izrađene su karte pogodnosti na kojima su prikazane površine pojedinih klasa pogodnosti i koje su izrađene GIS tehnologijom - kazala je Marija Jurišić iz Službe za gospodarstvo općine Posušje. Istraživanja za projekt su počela u mjesecu rujnu prošle godine kada je o izradi studije potpisan ugovor između Općine Posušje i Agronomskog i prehrambeno–tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, čiji je stručni tim izradio studiju. Na prezentaciji bit će prikazani rezultati projekta koji se odnose na korištenje poljoprivrednog zemljišta za razne oblike poljoprivredne proizvodnje. Projekt nudi preporuke za razvoj u području voćarstva, povrtlarstva, ratarstva, uzgoja ljekovitog bilja i stočarstva na prostoru općine Posušje i predlaže mjere za unaprjeđenje proizvodnje u navedenim područjima. Dr. sc. Radica Ćorić, profesorica na Agronomskom i prehrambeno–tehnološkom fakultetu SUM-a kazala je da je cilj ove studije bio napraviti procjenu pogodnosti poljoprivrednog zemljišta, i to na osnovu značajki tla, klime i reljefa te zahtjeva poljoprivrednih kultura koje se uzgajaju, odnosno mogu uzgajati na području Posušja. Priopćeno je da je Općina Posušje prva općina u Hercegovini koja je zatražila izradu ovakve studije. Dr. sc. Ivan Ostojić, dekan Agronomskog i prehrambeno–tehnološkog fakulteta SUM, kazao je da su se ovim projektom sa stručne i znanstvene strane dale smjernice koje su kulture pogodne za uzgoj na području Posušja s obzirom na to da mnogi poljoprivredni proizvođači iz raznih razloga griješe jer žele imati poljoprivredne kulture koje ne pripadaju određenom području. - Kako bi izbjegli te pogreške i situacije da proizvođači dugi niz godina pokušavaju bezuspješno uzgajati neku kulturu, ova studija će sigurno pomoći budućim poljoprivrednim proizvođačima u tome koja kultura i na kojem području općine može uspjeti - kazao je dekan Ostojić.

Prema rezultatima studije, najveći dio područja općine Posušje pogodan je za stočarsku proizvodnju jer se veći dio općine nalazi na više od 800 m nadmorske visine. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.