Mons. Kutleša

Novi nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije rođen je u Tomislavgradu

Novi nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije rođen je u Tomislavgradu
11.07.2020.
u 12:30
Pogledaj originalni članak

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, što znači da će naslijediti sadašnjeg nadbiskupa mons. Marina Barišića (73) kad ode u mirovinu.

Mons. Dražen Kutleša, član je Stalnoga vijeća HBK, predsjednik Biskupske komisije HBK za odnose s državom i predsjednik Pravne komisije HBK. Rođen je 25. rujna 1968. godine u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku, nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Godine 1994. postigao je bakalaureat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbanianumu postigao je doktorat iz kanonskog prava. Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali.

Od 1998. do 2006. mons. Kutleša obavljao je sljedeće službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupskoj kuriji, član zbora konzultora i prezbiterskog vijeća, član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH. Od 2006. bio je djelatnik Kongregacije za biskupe. Od 2011. suradnik je Kongregacija za kauze svetih i disciplinu sakramenata. Autor je nekoliko publikacija i surađuje u katoličkom mjesečniku Crkva na kamenu. Za porečko pulskog biskupa koadjutora imenovao ga je papa Benedikt XVI. 17.listopada 2011. godine. Za biskupa je zaređen u porečkoj katedrali 10. prosinca 2011. godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.