Tuzla

Nova metoda za liječenje tumora jetre bez operativnog zahvata

Foto: VL FOTO
Nova metoda za liječenje tumora jetre bez operativnog zahvata
30.11.2015.
u 12:34
Pogledaj originalni članak

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, po prvi puta u BiH, izvedena je i u rutinsku praksu stavljena nova metoda za tretman tumora jetre bez izvođenja operativnog zahvata. Radi se o tzv.etanolskoj ablaciji tumora jetre pri kojoj se direktno u tumor, pod kontrolom ultrazvuka ubrizgava određena količina apsolutnog alkohola.

Nakon provedenog tretmana, dolazi do odumiranja ćelija tumora i manjeg dijela okolnog zdravog tkiva čime tumor biva u potpunosti uništen i zamijenjen ožiljnim tkivom. Kako je iz UKC Tuzla priopćeno, sama procedura traje 20-tak minuta, a pacijent već sljedećeg dana može ići kući. Dodatna pogodnost je da se može ponavljati onoliko puta koliko je potrebno da tumor u cijelosti nestane.

Prema riječima prof. Nermina Salkića, iako se radi o proceduri koja je primjenjiva na izuzetno odabranu grupu pacijenata, etanolska ablacija omogućava ili izlječenje ili značajno produženje života pacijenata koje se mjeri godinama. Do sada su pacijenti u BiH, a koji su imali tumore jetre ili jetrene metastaze koji iz raznih razloga nisu bili pogodni za operativni tretman, za ovakve procedure morali ići van granica BiH.

U timu koji je napravio ovu proceduru sudjelovali su akademik prof.dr.sc. Enver Zerem, prof.dr.sc. Nermin Salkić, te dipl. med. sestra Bahrija Haračić i med. sestra Firdeusa Isaković iz Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti, dok su sa Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju sudjelovali dr. Halid Mahmutović, dr Dženita Mešić Ahmetašević, te med. tehničar Adis Kavgić, priopćeno je iz UKC Tuzla.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.