U Kruševu obilježena trideseta obljetnica aktivnog početka rata u BiH

Noćni zmajevi obišli položaje iz kojih se krenulo u obranu Hercegovine

Noćni zmajevi obišli položaje iz kojih se krenulo u obranu Hercegovine
04.04.2022.
u 11:26
Pogledaj originalni članak

"Na današnji dan 1992. godine naša jedinica je izišla na prostore Kruševa i rasporedila se te ukopala  svoje oruđe na ovim prostorima. Smjestili smo se tek ispred jedinica srpskih i crnogorskih jedinica, odlučni da obranimo prostore na kojima stoljećima živimo. Naš višecijevni raketni bacač, zajedno s ostalim topničkim jedinicama odigrao je značajnu ulogu o obrani naših krajeva a kasnije i oslobađanje ostalih dijelova BiH na kojima su živjeli Hrvati", rekao je Ivan Mandić - Manda, koji je u tim vremenima zapovijedao tom jedinicom.
Naime, skupina posade raketne jedinica širokobriješkog topništva, točnije ono što je ostalo od njih, okupila se u nedjelju 3. travnja na položaje koje su zaposjeli prije ravno trideset godina i evocirali uspomene na te teške ali slavne dane iz povijesti ovog kraja. Položili su vijence i zapali svijeće na mjestu pogibije članova ove jedinice prisjećaju se sa sjetom svih dogodovština koji su proživjeli braneći  svoje prostore. Prisjetili su se i sedmorice kolega koji danas nisu među živima ali su tih dana '92. stali u obranu svoje zemlje. Paljenjem svijeća i polaganjem vijenca, odali su počast svojim kolegama iz jedinice, ali i svih ostalih koji su svoje živote položili na  području Kruševa. 

"Noćni zmajevi", kako su zvali jedinicu Višecijevnih raketnih bacača (VBR), stekli su veliku popularnost u početku rata, kada su oslobođeni prostori oko Mostarskog blata, a kasnije i oslobađanu ostalih dijelova BiH. Njihovo aktivno sudjelovanje počelo je već 7. travnja, kada je raketiran Široki Brijeg, a nastavljeno je sve do potpunog oslobađanja od onih koji su htjeli ove krajeve staviti pod svoju kontrolu.
Djelovanje ove jedinice zabilježeno je u  glazbenim brojevima mnogih širokobrijeških glaazbenika, među kojima je pjesma „Noćni zmajevi“ posvećena upravo ovoj jediniciu, a i sam pokojni Oliver Dragojević širokobriješkim topnicima posvetio je pjesmu „Zaljubljeni topnik“.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.