PREOKRET

Nizozemska ministrica obrane naredila novu istragu o Srebrenici

Nizozemska ministrica obrane naredila novu istragu o Srebrenici
08.02.2016.
u 14:16
Pogledaj originalni članak

Nizozemski institut za ratnu dokumentaciju (NIOD) nakon 20 godina od genocida u Srebrenici ponovo će pokrenuti istragu o padu istočnobosanske enklave', piše 'Checkpoint', list ministarstva obrane Vlade Nizozemske.

Prvi obimni raport NIOD-a objavljen je 2002 godine i rezultirao je padom vlade premijera Wima Koka. Izravni povod za novu istragu NIOD-a koju je naložila Jeanine Hennis-Plasschaert, ministrice obrane Nizozemske, su intrigantni navodi izrečeni u tv emisiji u programu 'Argos TV'.

U dokumentarnom filmu 'Argos TV' tvrdi se kako je nekoliko saveznika Nizozemske u dramatičnim danima srpnja 1995. godine međusobno, iza leđa nizozemskih vlasti, tajno dogovorilo blokadu zračne podrške vojnicima DUTCHBAT-u u Srebrenici. Kao razlog je navedena, između ostalih otmica osoblja UN-a od strane vlasti bosanskih Srba na Palama.

- Nizozemska nije ništa znala o ovome a NIOD želi u novoj istrazi dokučiti koji izvori i literatura su bili dostupni od objave prvog izvještaja 2002 godine a koji bi se izvori još mogli koristiti.  Tek na osnovu toga će NIOD izraditi prijedlog o eventualno novim istragama, navodi u posljedenjem broju za siječanj i veljaču 'Checkpoint'.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.