Posavska čipka na festivalu u Lepoglavi predstavljala BiH

Nitima tkaju najljepšu priču čipkarstva posavske ravnice

Nitima tkaju najljepšu priču čipkarstva posavske ravnice
14.09.2022.
u 20:36
Pogledaj originalni članak

Posavke nitima pričaju najljepšu priču čipkarstva posavske ravnice stvarajući jedinstvene, prekrasne i nježne radove. Ljepota i čarolija čipke i njezina posebna izrada čuvaju se i baštine godinama. Jedinstvena je to u svijetu tehnika čipkarstva - necanje, još jedino zadržano u oraškome kraju. Tehniku čuvaju s puno ljubavi čipkarice iz Oštre Luke kroz KUD Ravnica Oštra Luka Bok, piše Večernji list BiH.

Rado oblače pregače

Posavske čipkarice Luca Šošić i Ruža Pejić s ponosom su predstavile ljepotu i umijeće izrade posavske čipke i ove godine na 26. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, uz čipkarice iz osam europskih zemalja i devet hrvatskih čipkarskih središta. Tema festivala čipke bila je “Čipka i umjetnost”. S Posavkama u Lepoglavi bila je i jedna predstavnica iz središnje Bosne koja je predstavila tehniku “keranja”, tako da su one jedine predstavljale BiH na toj prestižnoj kulturnoj manifestaciji.

Posavke u svakoj svečanoj prigodi rado oblače posavske pregače, izvorne posavske nošnje i diče se etnoblagom posavske ravnice. Nije također beznačajno ni to što posavske čipkarice pronose kulturni identitet Posavine i izvan lokalnih granica jer su postale redovite gošće čipkarskih festivala u Hrvatskoj.

- Sretne smo što čuvamo našu tradiciju i pokazujemo s ponosom svijetu i prikazujemo naše kulturno i tradicijsko blago na tako popularnoj i velikoj međunarodnoj smotri čipke. Pokazujemo kako Posavina ima veliko bogatstvo kulture, ne samo u čipki nego i inače s velikom ljubavlju čuva svoju izvornu tradiciju - poručile su Luca i Ruža. Ovo je pravo bogatstvo jer predstavlja riznicu bogatstva naše kulturne baštine i svega onoga što su baštinili naši stari, poručuju Luca i Ruža. U svojem mjestu imaju i etnokutak gdje su pohranile originalne primjerke prekrasnih radova koji se u Posavini još uvijek zadržavaju kao tradicija vrijednog djevojačkog “ruva”, kao i brojne nagrade. Žele, također, tradiciju prenijeti i na najmlađe pa te čuvarice izvorne tradicije i kulturne baštine posavskoga kraja prenose svoju ljubav prema izradi posebne tehnike čipkarstva, ali i pjesmu i igru te stogodišnje napjeve posavskoga kraja i na mlađe generacije kako bi se očuvala i njegovala ta nematerijalna kulturna baština.

Fenomen baštine

Međunarodni festival čipke u Lepoglavi slavi čipku, taj fenomen naše vrijedne kulturne baštine. Lepoglava je mali grad, no grad velika srca koje snažno kuca za čipku i čipkarstvo. Pod motivom “Čipka i umjetnost” lepoglavska se čipka kao hrvatska kulturna baština predstavila ove godine kroz suvremene interpretacije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.