USKOK SE OGLASIO O MAMIĆU:

'Nismo predložili određivanje mjera opreza jer za to nije bilo zakonskih pretpostavki'

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
'Nismo predložili određivanje mjera opreza jer za to nije bilo zakonskih pretpostavki'
22.04.2021.
u 17:22
Zoran Mamić, koji je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora, trenutačno je u BiH te je najavio da će tražiti da svoju kaznu služi tu
Pogledaj originalni članak

Jesu li Zoranu Mamiću trebale i morale biti određene mjere opreza, pitanje je oko kojeg se danima lome koplja u javnosti. Zakon  kaže da za to nije bilo osnova, no Ministarstvo pravosuđa i premijer misle drugačije.  

Oni tvrde da je mjere opreza trebao odrediti prvostupanjski sud, pa čak i Vrhovni sud. Zbog toga je reagirao Vrhovni sud, koji je kazao da to nije u njegovoj nadležnosti, a zbog svega toga je premijer Andrej Plenković neki dan kazao da je  od ministra pravosuđa Ivana Malenice zatražio da od Vrhovnog suda i  glavne državne odvjetnice zatraži tumačenje vezano uz tu problematiku. Sada se o svemu oglasio i USKOK. Kažu da USKOK nije predložio nadležnom sudu izricanje mjera opreza zbog opasnosti od bijega jer nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje prijedloga.

-  Prije svega, podsjećamo da je USKOK, nezadovoljan odlukom suda o visini izrečene kazne, podnio žalbu na prvostupanjsku presudu i očekivao da će ona, s obzirom na u njoj iznesene razloge, biti usvojena (izricanje kazne u trajanju od pet godina ili više) u kojem bi slučaju istražni zatvor bio obligatoran. Nadalje, prema odredbi članka 98. stavka 5. Zakona o kaznenom postupku nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude mjere opreza određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. To znači da mjere opreza može izreći, ako su ispunjene pretpostavke, prvostupanjski sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog nadležnog državnog odvjetništva. U konkretnom slučaju, tijekom kaznenog postupka sada pravomoćno osuđeni Zoran Mamić uredno se odazivao sudskim pozivima te nije izbjegavao prijam pismena suda i USKOK-a. Osim toga ima prijavljeno prebivalište i vlasnik je nekretnina u Republici Hrvatskoj gdje žive članovi njegove obitelji i gdje se odvijala njegova poslovna aktivnost zbog koje je često napuštao Republiku Hrvatsku te se u nju vraćao. Cijeneći sve naprijed navedeno, sama činjenica da imenovani ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine koje je ostvario na temelju svog porijekla, ne predstavlja zakonom predviđenu osobitu okolnost opasnosti od bijega iz članka 123. stavka 1. točke 1. Zakona o kaznenom postupku i stoga ne predstavlja dostatan temelj za predlaganje određivanja istražnog zatvora. Posebno ističemo da, sukladno važećim odredbama Zakona o kaznenom postupku, a dok se navedene odredbe u propisanoj proceduri eventualno ne izmijene, ako nema uvjeta za predlaganje istražnog zatvora onda nema ni uvjeta za predlaganje mjera opreza - naveo je USKOK u priopćenju.  

Zoran Mamić, koji je pravomoćno osuđen na  četiri godine i osam mjeseci zatvora, trenutačno je u BiH te je najavio da će tražiti da svoju kaznu služi u BiH. On se u ponedjeljak trebao pojaviti na zagrebačkom Županijskom udu, kako bi mu sutkinja izvršenja kazne zatvora uručila poziv s datumom odlaska na izvršenje kazne. No s obzirom na sve navedeno, to se sada  očito neće dogoditi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.