NIKOLINA FUŠTAR GRBOVIĆ

Nikolina: Uvijek imam rješenje za poseban dar, a pinjate najviše vole najmlađi

23.01.2019.
u 14:00
Pogledaj originalni članak

Ne ide svakome od ruke zabaviti djecu i pritom biti kreativan. No, to je nešto što beskrajno leži mladoj Prijedorčanki Nikolini Fuštar Grbović, majci dvoje djece, osmogodišnje Lole i petogodišnjeg Kozme. Upravo zbog svoje djece i njihovih rođendanskih proslava, palo joj je na pamet napraviti prvu pinjatu, neobičnu papirnatu igračku punjenu slatkišima i konfetima. Tijekom slavlja pinjatu djeca razbijaju ukrašenim štapom, a cilj je mališane razveseliti slatkišima i konfetima koji se nalaze u njoj, pišu Novosti.RS.

Zaljubljenica u umjetnost

Oduvijek je, kako kaže, bila zaljubljenica u umjetnost i voljela se baviti rukotvorinama, tako da ne čudi što je došla na ideju napraviti ovu neobičnu igračku. Prvu pinjatu napravila je uz pomoć interneta, a onda su se počele redati jedna za drugom. – Inspiraciju pronalazim u svojoj djeci i njihovim zanimanjima. Mislim da ne postoji lik iz crtanoga filma koji nisam napravila. Prva pinjata koju sam napravila bila je u liku “Patrolne šape”, zbog koje su moja djeca bila presretna. Ima toliko toga da se ne mogu sjetiti što sam sve napravila. Većinom pinjate pravim za rođendanska slavlja djece svojih rođaka i prijatelja te kada krenem na slavlje, uvijek imam rješenje za poseban dar – priča Nikolina. Sada već pravi izuzetno zahtjevne pinjate, najčešće od recikliranog papira, takozvanom tehnikom kaširanja.

– Pinjate pravim najčešće od kartonskih kutija, običnoga novinskog ili bijelog papira, tehnikom kaširanja. Zapravo, skuham brašno u vodi i to postane ljepilo za te pinjate. Dosta je zahtjevno. Za pinjate mi treba i po nekoliko dana, nekada i sedam, u ovisnosti što pravim i koliko je komplicirano – kaže Nikolina. Ljubav prema rukotvorinama prenijela je i na djecu, koja joj pomažu u pravljenju ovih neobičnih igrački, kao i suprug.

– Već smo se već naviknuli da je u kući kreativan kaos. Na stolu uvijek stoje škare i nešto se radi, uživamo u tom poslu. I moja djeca, kao i ja, po cijeli dan sjeckaju i lijepe nešto, a vrlo se rijetko igraju na mobitelima i računalima. Zajednički maštamo da će kreativni hobi prerasti u obiteljski posao – priča Nikolina za Novosti.RS.

Oživljava predmete

Posebno uživa “oživljavati” dotrajale predmete, poput lustera. Nikolina je i talentirana slikarica i grafičarka, koja u svoja četiri zida stvara umjetnička djela, ali i unikatni nakit, poput narukvica i ogrlica. Kaže Nikolina da voli i pjevati jer je članica prijedorskoga kamernog ženskog zbora “A vista”.

Ova svestrana mlada umjetnica kaže da je u svojim hobijima pronašla mir i da je svako vrijeme koje provede praveći pinjate zapravo obiteljsko vrijeme.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.