visokotehnološki kriminal

Nezakoniti novac u BiH sve više se transferira preko Bitcoina

Nezakoniti novac u BiH sve više se transferira preko Bitcoina
VL
Autor
Željko Andrijanić
01.11.2017.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

“Svatko, i njegova prababa, sad želi uskočiti u taj vlak. Ne kažem da je ideja kriptovaluta loša sama po sebi. Ali u to će se umiješati ljudi koji će jednostavno iskvariti ideju kako bi prevarom zaradili.” Te riječi izišle su iz usta Jordana Belforta, piše Večernji list BiH. 

Ako vam ime ništa ne znači, on je pravi “Vuk s Wall Streeta” o kojemu je Scorsese s Di Caprijom snimio jedan od najluđih filmova svih vremena, i to istinit, o pohlepi i trgovanju na Wall Streetu. Kriptovalute su u posljednje vrijeme izuzetno popularne i u BiH, a oni koji žele iskvariti njihovu ideju, što Belfort govori, su kriminalci. O tome je pisalo izvješće i Ministarstvo sigurnosti BiH.

- Cyber kriminal je jedna od nezakonitih aktivnosti koja postupno postaje izražena i na teritoriju BiH. Sve ubrzanija informatizacija i nove tehnologije omogućavaju lakše poduzimanje aktivnosti poput krađe identiteta, obaranja servera pravnih osoba i slično, a sve u cilju neovlaštenog oduzimanja novca položenog na bankovnim računima ili pak odvijanja sumnjivih financijskih transakcija. Podaci OSA-e ukazuju da pripadnici kriminalnog miljea s područja BiH sve više novca stečenog protuzakonito transferiraju preko virtualnog transakcijskog sustava Bitcoin - stoji u posljednjem izvješću o stanju sigurnosti u BiH.

Jasno je stoga da se bitcoini i u BiH koriste za zlouporabu.

- Bitcoin je ujedno naziv kriptovalute koja se koristi u ovim transakcijama. Transakcije između koristika su izravne, bez registriranih posrednika banaka, a iste se evidentiraju samo u online registru zvanom ‘blokchain’. Jedan od korištenih modusa korištenja Bitcoina u BiH je taj da se uporabom računalnih programa vrši blokiranje transakcijskih računa pravnih osoba, a potom se za odblokiranje istih traži novčana uplata transferirana preko sustava Bitcoin. Slični oblici iznude nisu nepoznanica u zemljama EU i šire - ističu u Ministarstvu sigurnosti i pišu kako EU ima u planu oformiti operativnu skupinu koja bi pratila razvoj tehnologije u oblasti trgovine kriptovalutama i koja bi podnosila prijedloge za regulative iz ovih oblasti. Cilj je platformu za razmjenu virtualnih valuta staviti pod već postojeće direktive protiv pranja novca - istaknuto je u dokumentu. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.