Prolazno nevijeme pomoglo

Nevrijeme ugasilo požare, ali oštetilo brojne kuće, ceste...

Nevrijeme ugasilo požare, ali oštetilo brojne kuće, ceste...
06.08.2021.
u 16:02
Pogledaj originalni članak

- Crnač se nekad zvao Korenić dok nije izgorio do temelja i postao crn. Onda je dobio ime Crnač, a da nije bilo kiše u noći sa srijede na četvrtak, tko zna što bi se događalo zbog požara koji se brzo širio na prostorno možda najvećem dijelu županije - priča nam sugovornik jučer ujutro nakon što je obilna kiša ugasila vatru i tako spriječila vatrenu stihiju da se razbukta i ugrozi kuće, piše Večernji list BiH. 

Proteklih dana izgorjela kuća

Vatrogasci ionako imaju pune ruke posla i uistinu su zaslužili ovu kišu. Međutim, nije je svugdje bilo. - Strepim posljednjih dana od svakog poziva - kroz smijeh nam govori Svemirko Mikulić, prvi čovjek grudskih vatrogasaca, kad smo ga nazvali da provjerimo situaciju na području općine Grude. On i njegov tim imaju pune ruke posla posljednjih tjedana. Teška je bila borba u Tihaljini, gdje je izgorjela jedna kuća, uništeno je nekoliko voćnjaka, vinograda, stvorena je poprilična materijalna šteta. - Nas je kiša zaobišla. Međutim, prije nje uspjeli smo sve požare staviti pod kontrolu. Ali, uistinu, apeliram na žitelje neka se klone čišćenja zemljišta u ovom razdoblju, neka ne pale vatru na otvorenom. Bit će vremena i za to, ali ovo nije vrijeme. Vidjeli smo koliko je štete nastalo u prethodnom razdoblju. Ne treba gledati samo ovu našu Hercegovinu, pogledajte što se događa u Hrvatskoj, Grčkoj, Turskoj..., ne mogu se puno osposobljenija vatrogasna društva nositi s ovakvom situacijom, a nas, iako smo obučeni za ovaj posao, malo je, i to je diljem BiH problem. Čak su ovi u državama koje spominjem puno opremljeniji pa nije lako, zato opreza nikad dosta. Nema potrebe da se pali u ovom razdoblju i da se ugrožavaju ljudski životi i imovina - kaže nam šef vatrogasaca u Grudama.

Nestanak struje

A izvan Hercegovine kiša i olujno nevrijeme napravili su više štete i da su u Banjoj Luci, Travniku, Konjicu... mogli birati, vjerojatno bi izabrali vruće i sunčano vrijeme kakvo je vladalo proteklih dana. U Banjoj Luci nevrijeme je iza sebe ostavilo polomljena stabla, prevrnute kontejnere i kioske, automobili su se zaustavljali uz cestu, isključeni su bili semafori, kućanstava ostajala bez struje... U Travniku su na nekoliko zgrada oštećene fasade i krovovi, a jedna ljetna terasa u potpunosti je uništena nakon što je na njoj završilo stablo. S obzirom na to kakve su najave bile, mnogi će se složiti da je sve moglo i gore završiti. Već danas će se vrijeme početi smirivati, a temperature će pasti u odnosu na prošle dane. Već od sutra vraća se obilje sunca. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C. U nedjelju u BiH bit će pretežito sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18, na jugu zemlje do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 37 °C.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.