objavljen natječaj

Neum gradi novu zgradu Općine od čak 2,2 milijuna KM, evo kako će izgledati

07.05.2022.
u 12:00
Rok za primanje ponuda je 13. lipnja ove godine, a za izvođenje radova može biti maksimalno 365 dana
Pogledaj originalni članak

Općina Neum objavila je natječaj za izvođenje građevinskih radova na svojoj poslovnoj zgradi, piše Večernji list BiH.

Najpovoljnija ponuda

Ukupna vrijednost radova bez PDV-a je 2,2 milijuna KM, dok je rok za primanje ponuda 13. lipnja 2022. godine.

- Ukupni rok izvođenja radova može biti maksimalno 365 dana, nakon zaključenja ugovora i uvođenja izvoditelja radova u posao, što će se propisno evidentirati. Stvarni rok izvođenja radova bit će određen prema najpovoljnijoj prihvaćenoj ponudi onog ponuditelja kojem bude dodijeljen ugovor, a koji je ponuditelj naveo - navodi se u natječajnoj dokumentaciji.

Radi se o projektu o kojem se govori još od 2019. godine, a za koji je urađeno idejno rješenje i zaključen ugovor o izradi glavnog projekta, kao i ugovor o geotehničkom istraživanju - piše Akta.

Za realizaciju projekta čekala se građevinska dozvola čime su stvoreni uvjeti za početak radova na novoj zgradi Općine. Za razliku od prethodnih godina, izgradnja nove zgrade nije planirana ovogodišnjim planom javnih nabava.

Neum je posljednjih godina postao jedno od najvećih gradilišta u BiH. Uz cestu koja će ga spojiti s unutrašnjosti BiH, ulaže se i u infrastrukturu, a zahvaljujući novim ulagačima, u Neumu se radi i gradi, što je svakako pohvalno. Domaćim i stranim ulaganjima, Neum ide na veću razinu jer novim sadržajima postaje sve zanimljivije turističko odredište. Tako i izgradnjom nove zgrade Općine, Neum poprima sasvim drugu i novu turističku vrijednost te dobiva novi sjaj.

Inače, nedavno je cijela plaža u Neumu, površine 2860 kvadratnih metara, uknjižena na Općinu Neum kao katastarska parcela 344 pod “ostalo neplodno zemljište”. Ovo su podaci Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) u koje je Radio Slobodna Europa (RSE) imao uvid.
Dragan Jurković, načelnik Općine Neum kazao je za RSE da “ništa nije urađeno mimo Zakona o vodama Federacije BiH (FBiH)”.

- U tom zakonu stoji tko može biti upisan kao vlasnik - Federacija BiH, odnosno općina ili grad. Općina Neum je dio BiH i tu ne bi trebalo biti ništa sporno. To je samo političko-medijska hajka - kazao je Jurković za RSE.
Dodao je da u tom zakonu stoji što je površinska voda prve, a što druge kategorije. More je, kaže, druga kategorija površinskih voda i knjiži se na općinu.



Zakon o vodama

Zakonom o vodama Federacije BiH definirano je da je “javno vodno dobro ‘u vlasništvu’ FBiH za sve površinske vode prve kategorije”, odnosno ‘”u vlasništvu’ gradova i općina za sve površinske vode druge kategorije, ako to nije drukčije uređeno posebnim županijskim propisom”.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HA
Habuhabuhabu
16:34 07.05.2022.

Konačno nešto lijepo i da nije kockasto. Mediteranska gradnja sa daškom islamske arhitekture.