Bariša Čolak

Nemoguće da BiH napreduje ka EU ukoliko domaći suci ne preuzmu Ustavni sud

Nemoguće da BiH napreduje ka EU ukoliko domaći suci ne preuzmu Ustavni sud
18.01.2016.
u 14:15
Čolak kaže kako je nužno da BiH donese zakon kojim će na drugačiji način riješiti izbor trojice stranih sudaca
Pogledaj originalni članak

Izaslanik Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović (SNSD) ocijenio je danas u izjavi za novinare da je trenutno na snazi odugovlačenje procesa donošenja Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH.

Naime, on je takav stav iznio nakon što je na današnjoj sjednici Ustavnopravnog povjerenstva  Doma naroda PSBiH odlučeno da se, zbog tehničkih nedostataka, ne razmatraju ta dva zakonska rješenja.

- Za mene je neprihvatljivo da su prijedlozi oba zakona stigli na vrijeme i da je 23. prosinca trebao i mogao Kolegij Doma uputiti nadležnom tijelu da se otklone pravni nedostaci, kazao je Nović, koji je te zakone i dostavio u parlamentarnu proceduru, javlja Fena. 

Dodao je također da je i ranije bilo slučajeva kada je ta komisija bila u poziciji da raspravljala o nekim prijedlozima zakona iako nisu ispunjavali sve poslovničke uvjete.

- O Ustavnom sudu i sudu uopće treba otvoreno razgovarati i donijeti odluke koje su najbolje za BiH, a ne koje su trenutno interes samo jedne političke stranke, istaknuo je je Nović.

Predsjedavajući Ustavnopravnog povjerenstva Halid Genjac (SDA) smatra da je Povjerenstvo postupilo u skladu s Poslovnikom uvažavajući da zakon ima nedostatke u smislu poštovanja Poslovnika i jedinstvenih pravila prilikom izrade propisa.

Na pitanje novinara bi li dva desetljeća nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma trebalo da se donese zakon o Ustavnom sudu i da u njemu više ne bude stranih sudaca, Genjac je istaknuo da BiH nakon 20 godina od zaključivanja Daytonskog mirovnog sporazuma treba mnoge stvari da riješi.

Smatra da je vrlo opasno izuzimati jedno pitanje i rješavati ga odvojeno, jer "izuzimanje ključnog stuba na kome počiva Daytonski sporazum, opasno bi moglo ugroziti cjelokupnu strukturu koja bi se morala sačuvati prilikom rješavanja krupnih pitanja".

Mišljenja je da predloženi zakon o Ustavnom sudu nije u skladu s Ustavom i pravnim sustavom BiH.

Dopredsjedavajući povjerenstva Bariša Čolak (HDZBiH) najavio je da će čim se ispune uvjeti podržat ustavnu osnovu oba zakona, iznoseći stav kako je nužno da BiH donese zakon kojim će na drugačiji način riješiti izbor trojice stranih sudaca.

Za njega postoje bolji načini oko imenovanja tih sudaca, ali za to je potrebna dovoljna parlamentarna većina, ocjenjujući da je nemoguće da BiH napreduje dalje ka europskim integracijama ukoliko domaći suci ne budu preuzeli Ustavni sud.

- Trebaju ih zamijeniti domaći suci. Imamo za to ustavnu mogućnost i trebamo je iskoristiti, zapravo mislim da smo je trebali već davno iskoristiti, ali nismo, kazao je Čolak novinarima, dodajući da ukoliko bude političke volje ovo pitanje bi trebalo biti riješeno.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH traži se da strane suce u Ustavnom sudu BiH zamijene domaće suce u cilju jačanja samostalnosti i neovisnosti ove pravosudne institucije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.