Višković poručio

Nema povratka u školske klupe u RS-u, studentima će se omogućiti izlazak na ispite

Foto: ilustracija
Nema povratka u školske klupe u RS-u, studentima će se omogućiti izlazak na ispite
16.04.2020.
u 08:09
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je kako u RS-u nema posebnih problema kada je riječ o opskrbi osnovnim životnim namirnicama i namirnicama široke potrošnje. Kazao kako se djeca neće vratiti u školu, ali će se razmotriti mogućnost da studenti izađu na ispite.

"Pratimo stalno stanje, resorno ministarstvo svaki dan prati mlinare i njihove zalihe pšenice, kukuruza tako da imamo u ovom trenutku gotovo iste zalihe koje smo imali na početku pandemije virusa korona", rekao je Višković za ATV.

Višković je ukazao kako RS ima dogovor sa Srbijom da 30.000 tona pšenice, kukuruza i soje izdvoje za BiH, dodavši kako resorna ministarstva RS i Srbije to prate.

"Ukoliko bi u bilo kojem trenutku došlo do smanjenja zaliha kod naših mlinara, mi ćemo kao Vlada intervenisati i od Srbije kupiti određene količine i pšenice i kukuruza i soje i smjestiti kod naših mlinara. Što se tiče brašna za ljudsku uporabu, a i stočne hrane, građani mogu biti mirni i u ovom trenutku možemo reći da i cijene i količine držimo pod kontrolom tako da ne očekujem nikakve poremećaje", istaknuo je Višković, prenosi Srna. 

Govoreći o podjeli poljoprivrednih paketa, koja je počela u RS, Višković je naveo kako je Vlada dogovorila, a da je i svim načelnicima općina i gradonačelnicima sugerirao da kroz svoje proračune osiguraju da što više građana RS iskoristi ovo vrijeme i da ove godine bude zasijano što više površina, od najmanji vrtovi u dvorištu pa do svih parcela.

Prema njegovim riječima, hrana je jedan od najvećih stavki svakog domaćinstva, pa svi oni koji budu u poziciji da barem dio hrane proizvedu u vlastitoj proizvodnji sigurno će imati uštede i u svojim proračunima i time lakše prebroditi krizu u vezi sa virusom korona.

Govoreći o školstvu, Višković je naveo kako se sigurno može utvrditi kako ove godine neće biti dozvoljen povratak učenika u školske klupe, te je dodao kako će ova školska godina biti privedena kraju onako kako je predviđeno uredbama i zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju.

"Jedino o čemu razmišljamo i vjerojatno ćemo početkom svibnja donositi odluke da omogućimo studentima ispitne rokove. Ne predavanja, ne vježbe, nego ispitne rokove i to će biti nešto što ćemo uraditi i provesti", rekao je Višković.

On je naglasio kako će sva djeca i u osnovnom i srednjem obrazovanju i studenti imati uvjete završiti školsku godinu na način propisan zakonskim rješenjima.

Prema njegovim riječima, to se odnosi i na upis djece u škole i studenata i sve obveze predviđene zakonom uredno će biti provedene i servisirane u skladu sa situacijom u kojoj se RS nalazi.

Višković je istaknuo kako odluka koja se odnosi na širenjem panike nije povučena i da je na snazi, dodavši kako nije točno da Ministarstvo unutarnjih poslova vrši represiju i koristi izvanredno stanje za provođenje represivnih mjera.

On je dodao kako svi znaju da takve uredbe postoje i u okruženju.

"Srbija, Hrvatska i većina europskih zemalja imaju iste uredbe i postupaju po njima. Ono što smo mi rekli kako ne bismo u ovom trenutku pravili nepotrebne probleme ni sebi ni drugima, MUP po toj uredbi neće postupati po službenoj dužnosti, ali na svaku prijavu građana, prijava oštećenog, nadležne institucije će morati postupati po toj uredbi", pojasnio je on.

Višković je rekao kako mjera koja je donesena u vezi s karantenama na graničnim prijelazima i karantenama u okviru lokalnih zajednica dala značajne efekte.

"Da nismo išli s tom mjerom sigurno je da bi za vrijeme Uskrsa i Vaskrsa značajan broj naših ljudi u dijaspori krenuo prema BiH", rekao je Višković i dodao kako su urodili plodom i apeli nadležnih institucija da ne dolaze ovamo kako bi zaštitili i sebe i svoje najbliže koje žele posjetiti. 

Višković je rekao i kako je pred uskršnje i vaskršnje blagdane bilo manje od 100 dolazaka u RS na svim graničnim prelazima.

Poručio građanima kako nikome nije onemogućeno kretanje, nikome nije zabranjeno bilo što, ali se, kako je naglasio, kontrole moraju raditi i mora se voditi računa o zdravlju građana što je ustavna i zakonska obveza.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.