Ashdown:

Nema mira dok tvorci horora ne budu dovedeni pred lice pravde

Nema mira dok tvorci horora ne budu dovedeni pred lice pravde
24.03.2016.
u 16:01
Pogledaj originalni članak

Uvijek sam govorio kako ni Bosna i Hercegovina, ni Balkan, ne mogu imati održivi mir, sve dok primarni tvorci horora na Balkanu ne budu dovedeni pred lice pravde - kazao je u izjavi za Feni bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, nakon današnjeg izricanja prvostupanjske presude ratnom predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

Izricanje presude Karadžiću, dodao je, predstavlja veliku prekretnicu na ovom putu.

Na pitanje kako li će ova presuda konačno stavit točku na "priču" o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, ili ćemo se još baviti time, odgovorio je da nakon što oni koji su uzrokovali "balkanski horor" budu dovedeni pred lice pravde, BiH i Balkan trebaju "ostaviti prošlosti iza sebe te početi graditi budućnost".      

Raspravno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreklo je prvostepenu presudu ratnom predsjedniku  RS-a Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora, a na nju postoji mogućnost žalbe.

Karadžić se teretio po 11 točaka optužnice - za progone koji su u više općina rezultirali genocidom nad Hrvatima i Bošnjacima 1992. godine, za teror nad Sarajlijama kojih je tijekom opsade (1992-1995) ubijeno oko 11.500 ljudi, za genocid u Srebrenici 1995. godine te za uzimanje međunarodnih promatrača za taoce te iste godine. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.