Salko Bukvarević

Nema dovoljno sredstava za zahtjeve branitelja

Nema dovoljno sredstava za zahtjeve branitelja
12.06.2017.
u 18:28
"Rekao sam im da to što traže nije realno, jer tih sredstava, od 300 milijuna KM, nema", izjavio je Bukvarević
Pogledaj originalni članak

Demobilizirani branitelji koji su iz Tuzlanske županije od četvrtka pješačili do Sarajeva, stigli su pred zgradu Vlade Federacije BiH, gdje traže svoja prava. Najavljuju kako neće odustati i neće sjedati za stol unutar zgrade Vlade FBiH.

Branitelji ostaju ispred zgrade Vlade FBiH ako im se ne ispune zahtjevi, javlja N1. 

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata bio je gost emisije Dan uživo te je kazao da razumije zahtjeve razvojačenih branitelja. 

"S jednom grupacijom ovih branitelja prije izvjesnog vremena sam imao radni sastanak u Tuzli o svim problemima i danas smo ponudili da njih nekoliko uđe u Vladu FBiH, međutim oni su imali potpuno druge zahtjeve i ono što nije uobičajeno da se pregovara sa 100-200-300 ljudi. Mi smo danas otvorili prostorije Vlade i imali aktivnosti s predstavnicima braniteljskih organizacija i bili su njihovi predstavnici. Zašto su se opredijelili na ovaj način, to ne znam i to je do njih. Sve što sam im mogao reći, rekao sam im u Tuzli. Spreman sam razgovarati i u Sarajevu", kazao je Bukvarević.

Branitelji iz Tuzlanske županije traže pravo na braniteljski dodatak i uspostavljanje jedinstvenog registra branitelja, a na upit je li moguće da se napravi taj registar, ministar pita je li moguće da netko dobije mirovinu, a da nema zarađen mirovinski staž u ovakvoj državi? 

- Rekao sam im da to nije realno, jer tih sredstava, od 300 milijuna KM, nema", izjavio je Bukvarević i dodao da je uspostavljen registar od 1.1. ove godine sa svih 95.000 korisnika te da je potrebno da se uspostavi registar što je tko od svih tih branitelja dobio u proteklim godinama.

Komentirajući revije te zašto je veliki broj tužbi branitelja, ministar ističe kako ima RVI koji su istinski oštećeni, ali i onih koji pokušavaju varati državu. 

- Reviziju imamo od 2010. do danas i kontroliramo papirologiju. Oni koji na čudan način dobio medicinsku dokumentaciju, a pitanje je jesu li bili ranjavani i oni koji dobiju dokumentaciju da su bili pripadnici, a nisu. Ima RVI koji su po 6 puta bili na reviziji neopravdano. Čovjek koji je izgubio ruku ili nogu, to se ne može nadoknaditi. Ali ima ljudi koji su na zanimljiv način došli do papira i njih provjeravamo, kazao je Bukvarević i naglasio da u registru treba evidentirati što tko prima i na koji način te tko predstavlja braniteljska udruženja.

Na upit hoće li biti usvojena braniteljska Rezolucija, kaže kako su dijelovi već ispunjeni. 

- Idemo u Registar korisnika i on je upućen u Parlament, zatim da bude jedno braniteljsko udruženje, ali moramo poštovati i ostale zakone. Treće se odnosi na zahtjev da svi razvojačeni borci koji su na uredu za zapošljavanje imaju 326 KM, a to je s aspekta naših mogućnosti vrlo ograničeno", tvrdi Bukvarević. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.