Promjene na tržištu rada

Nekad najtraženije ugostitelje danas su zamijenili programeri

16.02.2021.
u 14:00
Pogledaj originalni članak

Tržište rada u BiH proteklih se godina suočava s velikim izazovima. Nakon razdoblja visokih stopa nezaposlenosti došlo je do oporavka ekonomije i smanjenja broja nezaposlenih, koji se događa paralelno s povećanim odlaskom radne snage u inozemstvo. Razdoblje oporavka krenulo je uzlaznom putanjom, ali prekinula ga je pandemija COVID-19 koja ima značajno negativne posljedice na ekonomiju, uključujući i rast stope nezaposlenosti, piše Večernji list BiH. 

Najviše trpjele...

Prema analizi stanja tržišta portala Mojposao.ba, utjecaj pandemije značajno je izmijenio potrebe poslodavaca na tržištu rada. - U domeni pozicija, u prvom valu krize, potražnja je pratila ekonomske posljedice na industrije koje su najviše trpjele. Primijećena je smanjena potražnja za radnicima iz turističko-ugostiteljskog sektora, dok je s druge strane povećana potražnja za radnicima različitih medicinskih profila, kao i radnicima iz domene logistike, kurirske službe. Kod određenih industrija situacija se nije značajno promijenila te, gledajući potražnju, nismo primijetili veliki pad oglasa, primjerice, u poslovima koji se odnose na IT sektor ili BPO sektoru - kazala nam je u razgovoru Adisa Fazlović, marketing-menadžerica ovoga portala, navodeći koliko su se mijenjale potrebe poslodavaca.

Izmijenjen način rada

Utjecaj pandemije koronavirusa definitivno je u jednoj mjeri izmijenio potrebe poslodavaca u BiH. Najprije u vidu potražnje izmjene rada, što se najčešće odnosilo na rad izvan ureda, odnosno rad od kuće, jer iza nas je godina u kojoj su tvrtke morale u kriznim razdobljima prebaciti postojeće zaposlenike na ovaj, novi sustav rada, a nakon toga i razmišljati, tijekom primanja novih zaposlenika u radni odnos, o već predloženom izmijenjenom sustavu rada koji je specijaliziran za određenu tvrtku. Također, veliki broj poslodavaca iz različitih industrija, ali s naglaskom na komercijale/prodaje u protekloj godini, usred nemogućnosti tradicionalnog i uobičajenog načina prodaje, okrenuo se online sustavu prodaje i komunikacije s kupcima, što će vjerojatno ostati i dugoročan trend, kaže nam Fazlović navodeći koja su zanimanja trenutačno najtraženija na tržištu rada.

- Prema našim pokazateljima, najtraženija zanimanja trenutačno su senior/junior programer, call-agenti u centrima za korisničku podršku i prodaju te komercijalist-trgovac, dok je, s druge strane, došlo do pada potražnje za ugostiteljskim radnicima. Uz nekada najtraženije ugostitelje, manje se traže radnici u poljoprivredi, ribarstvu, šumarstvu, ali i oni koji se bave umjetnošću i dizajnom - zaključila je Fazlović u razgovoru za Večernji list.

Kako bi se unaprijedilo tržište rada, odnosno povećala zaposlenost u BiH, Agencija za rad i zapošljavanje provodi anketu o potrebama poslodavaca, a što će rezultirati izvješćem na osnovi kojeg će javne službe za zapošljavanje dizajnirati usluge za poslodavce tijekom iduće godine.•

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.