Crnadak u Grčkoj

Nedvosmislena podrška Grčke europskim nastojanjima BiH

Nedvosmislena podrška Grčke europskim nastojanjima BiH
01.04.2016.
u 16:32
Crnadak je naglasio da je BiH spremna nastaviti s reformama, intenzivirati borbu protiv organiziranog krimiinala i korupcije, te da će se adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom uskoro završiti
Pogledaj originalni članak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio je danas u radnom posjetu Republici Grčkoj. On se u Ateni sastao s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Kotziasom i predsjednikom Parlamenta Grčke Nikosom Voutsisom, a u potom i s predsjednikom Republike Grčke Prokopisom K. Pavlopulosom.

Kako je priopćeno iz MVP-a BiH, u fokusu razgovora bili su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Grčke s prijedlozima za njihovo unapređenje, te proces europskih integracija BiH i daljnja podrška Republike Grčke.

Također, razmotrena je suradnja dvije zemlje na multilateralnom planu i različita pitanja od regionalnog i šireg međunarodnog značaja. Ocijenjeno je da su bilateralni odnosi BiH i Grčke vrlo dobri, bez otvorenih ili spornih pitanja, te pozdravljena suradnja dvije zemlje na multilateralnom planu.

Ministar Crnadak je istaknuo da je BiH zainteresirana za razvoj sveukupne suradnje s Grčkom i održavanje dinamike razmjene posjeta koja je obilježila dvije protekle godine. U tom kontekstu je izrazio želju da predsjednik Pavlopulosom posjeti BiH u narednom razdoblju, te je pozdravio nedavno održavanje sastanka kopredsjedavajućih Zajedničkog komiteta za ekonomsku i tehnološku suradnju i B2B susreta bh. i grčkih gospodarstvenika u Sarajevu, te uputio poziv grčkim gospodarstvenicima da uzmu učešće na predstojećem Sarajevo Business Forumu, kao i svim drugim skupovima gospodarskog karaktera u BiH.

Izrazio je i zainteresiranost BiH za uspostavljanje direktne zrakoplovne linije između dvije zemlje.

Ministri Crnadak i Kotzias su se dogovorili da se suradnja BiH i Grčke intenzivira u narednom razdoblju, s posebnim naglaskom na suradnju u oblasti ekonomije i vanjskotrgovinske razmjene.

Sugovornici su se suglasili da su bolji ekonomski efekti imperativ za obje strane, za što je BiH posebno zainteresirana jer je pokrivenost uvoza izvozom u 2015. godini iznosila samo 9,5 posto.

Crnadak je naglasio da je BiH spremna nastaviti s reformama, intenzivirati borbu protiv organiziranog krimiinala i korupcije, te da će se adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom uskoro završiti.

Uzimajući u obzir navedeno, kao i pokretanje mehanizma koordinacije, ministar Crnadak je, uz izraženu zahvalnost na dosadašnjoj podršci, zatražio podršku Grčke prihvaćanju aplikacije za članstvo BiH u Europskoj uniji, te upućivanje Upitnika Europske komisije Bosni i Hercegovini.

Ministar Kotzias je još jednom ponovio nedvosmislenu podršku Grčke Bosni i Hercegovini i europskim nastojanjima naše zemlje, te podvukao da Grčka ostaje prijatelj BiH u europskim institucijama.

U okviru razgovora o europskim integracijama, razgovarano je i o konkretizaciji suradnje u oblasti europskih integracija temeljeno na potpisanom Memorandumu o suradnji između MVP BiH i MVP Grčke o ubrzanju procesa integracija BiH u EU.

Tijekom susreta je razgovarano i o suradnji dvije zemlje na multilateralnom planu, s fokusom na suradnju u okviru različitih regionalnih inicijativa, regionalnim odnosima i regionalnim energetskim i infrastrukturnim projektima. Također, razgovarano je i o borbi protiv terorizma u svijetu i izbjegličkoj krizi kojom je Grčka teško pogođena, prenosi Fena. 

Na kraju posjete, ministar Crnadak će se sastati s direktorom Europske organizacije za javno pravo (EPLO) i predsjednikom Odbora direktora EPLO-a Spyridonom Flogaitisom, priopćeno je iz MVP-a BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.