Usvojene organizacijske sheme

Neće biti otkaza prosvjetarima u HNŽ-u

Neće biti otkaza prosvjetarima u HNŽ-u
26.08.2017.
u 14:00
Pogledaj originalni članak

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a i Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a održali su sastanak sa Slavkom Laušem, predsjednikom Sindikata učitelja HNŽ-a i Stipom Vrljićem, predsjednikom Aktiva ravnatelja osnovnih škola HNŽ-a, na temu početka školske godine, piše Večernji list BiH.

Rješavanje problema

Na početku sastanka predsjednik Herceg istaknuo je spremnost njega osobno i Vlade HNŽ-a za rješavanje svih naslijeđenih problema koji su prepoznati u procesu obrazovanja. - Usvajanjem organizacijskih shema osnovnih škola na području naše županije stekli su se preduvjeti za rješavanjem niza problema u prosvjeti, jedan od njih je i rješavanje tehnološkog viška prosvjetnih djelatnika radi smanjenja broja djece u svim školama županije - kazao je predsjednik Herceg, istaknuvši kako ova školska godina treba početi u planiranom terminu, i to prvog ponedjeljka u mjesecu rujnu, tj. 4. rujna 2017. Inače, bošnjački ministri, točnije, ministar Hadžović, prije nekoliko tjedana su predlagali organizacijske sheme na temelju kojih bi određen broj prosvjetnih djelatnika ostao bez radnih mjesta. Radilo se o školama koje rade po nastavnom planu i programu. Hrvatska strana je taj prijedlog odbila, a sada su konačno usvojene sheme koje će osigurati radna mjesta svima i zbog kojih neće doći do političkog sukoba u ovoj županiji.

- Koristim ovu prigodu da svim učenicima i roditeljima, učiteljima, nastavnicima i ravnateljima čestitam početak nove školske godine te poželim svu sreću u istoj - zaključio je predsjednik Herceg. Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a, upoznao je predstavnike Vlade o planovima za novu 2017/2018. školsku godinu, o mogućim problemima s kojim bi se mogli susresti, kao i o budućim planovima rada. Također, iskoristio je prigodu za to da, u ime svih učitelja i drugih članova Sindikata, na čijem je čelu, zahvali predsjedniku Hercegu i Vladi HNŽ-a na konkretnim aktivnostima koje su poboljšale položaj prosvjetnih djelatnika u našoj Županiji, kao i na osiguranim sredstvima iz Proračuna za financiranje prijevoza učenika osnovnih škola, a što je ranije bila obveza Općina i Grada Mostara.

Spremnost na razgovore

- Ovo je prva Vlada koja je iskazala spremnost rješavanja problema, nagomilanih desetljećima iza nas, kada su u pitanju izvršne sudske tužbe i iznašla je rješenje za tehnološki višak u obrazovanju, te je 130 djelatnika zaposleno u stalni radni odnos - kazao je Lauš, dodavši kako je Vlada u sklopu Projekta energetske učinkovitosti u cijelosti obnovila šest škola u protekloj godini te četiri škole u ovoj, što je od velike važnosti za učenike koji pohađaju ove škole te njihove učitelje, nastavnike i ravnatelje. Inače, sindikati prosvjete i vlasti u HNŽ-u tradicionalno su bili u lošim odnosima. Sve do formiranja ove vlasti. Tada je konačno otvoren dijalog i, umjesto prijetnji prosvjedima, svi problemi se rješavaju na temelju kompromisa. Prosvjeta u HNŽ-u godišnje potroši trećinu županijskog proračuna, odnosno više od 60 milijuna maraka. Naravno da bi položaj prosvjetnih djelatnika mogao biti još bolji, ali s obzirom na količinu sredstava koja se odvajaju na prosvjetu, teško je za očekivati da će netko tražiti dodatna prava. Miran ulazak u novu školsku godinu je bio nešto što su svi priželjkivali, a nakon usvajanja organizacijskih shema, može se reći kako su stvoreni svi preduvjeti da se s nastavom krene bez problema.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.