skuhaj ovo

Ne znate što s jabukama? Karamelizirajte ih i stavite u prhki kolač s kremom od svježeg sira

Ne znate što s jabukama? Karamelizirajte ih i stavite u prhki kolač s kremom od svježeg sira
11.09.2020.
u 13:47
Pogledaj originalni članak

Volite kolače s jabukama? Isprobajte ovaj famozni recept Ane Grgić koji će vas oduševiti kombinacijom okusa i tekstura, ali i utješiti vas u hladnim, zimskim večerima.

Prhko tijesto:

  • 300 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 10 g vanilin šećera
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 limun
  • 1 jaje + 1 žutanjak

Pomiješati maslac sobne temperature, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodati jaje i žutanjak te limunovu koricu i na kraju žlicu kiselog vrhnja. Kad se povežu sastojci, dodati brašno i prašak za pecivo te kratko miješati rukama. Smjesu pretvoriti u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti da se ohladi u hladnjaku. Nakon jednog sata hlađenja tijesto razvaljati na željenu debljinu. Tijesto izrezati u obliku krugova te ih utisnuti u kalup. Zapeći oko 20 minuta na 170 stupnjeva. Izvaditi iz kalupa, ostaviti da se ohladi te napuniti kremom.

 

Krema od svježeg sira i limete:

  • 250 g svježeg sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limeta (korica + sok)
  • 300 ml vrhnja za šlag

Vrhnje umutiti mikserom u šlag. Svježi sir miksati sa šećerom, vanilin šećerom te sokom i koricom limete. Povezati u jednu smjesu pjenjačom i napuniti košarice.

 

 

Foto: Shutterstock

 

Karamel-umak:

  • 150 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja

Otopiti šećer na laganoj vatri te ga zaliti slatkim vrhnjem. Ostaviti da se kuha i na laganoj vatri zgusne (20 minuta) uz stalno miješanje.

 

Shutterstock

 

Jabuke:

  • 3-4 komada

Narezati jabuke na tanke ploške, zagrijati ih u karameli te ih složiti po košaricama punjenima kremom.

Ana Grgić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.