Odbor s 19 nezavisnih stručnjaka održao je svoj šesti sastanak u godini dana pod predsjedanjem Francuza Didiera Houssina, u vrijeme dok se broj umrlih od covida-19 približava broju od dva milijuna.

Stručnjaci su dali niz preporuka koje je glavni sekretar WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus prihvatio i poslao članicama Ujedinjenih naroda, stoji u priopćenju organizacije, a prenosi agencija Reuters.

- U ovom trenutku za međunarodna putovanja nemojte uvoditi obavezu dokaza o cijepljenju ili imunitetu jer i dalje ima ključnih nepoznanica o djelotvornosti vakcine u smanjivanju transmisije, a cjepiva nisu u potpunosti dostupna. Dokaz o cijepljenju ne smije izuzeti međunarodne putnike od drugih restriktivnih mjera za smanjenje rizika zaraze tokom putovanja - rekao je odbor WHO-a.

Odbor je pozvao države da prate pojavljivanje novih sojeva poput onih u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici kako bi procijenile djelotvornost cjepiva, lijekova i dijagnostičkih testova. WHO poziva i na slanje tehnologija siromašnijim državama kako bi se ubrzala svjetska proizvodnja cjepiva.