Pismo Mogherini

Ne smijete dignuti ruke od BiH

Foto: Reuters/PIXSELL
Ne smijete dignuti ruke od BiH
14.11.2015.
u 06:45
Pogledaj originalni članak

Skupina svjetski priznatih sveučilišnih profesora, akademika, intelektualaca... poslala je otvoreno pismo visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku Federici Mogherini i povjereniku za proširenje EU-a Johannesu Hahnu te američkom državnom tajniku Johnu Kerryju da poduzmu odlučne i konkretne mjere kako bi osigurali napredak u BiH.

“Dvadeset godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat 1995. godine, politička, ekonomska i socijalna situacija u BiH se stalno pogoršava”, navodi se u pismu koje su, između ostalog, potpisali Florian Bieber sa sveučilišta u Grazu, bivši britanski diplomat Sir David Madden, profesor Richard Caplan sa sveučilišta u Oxfordu, dr. Catherine Baker sa sveučilišta u Hullu, dr. Ioannis Armakolas sa Sveučilišta u Makedoniji i Helenske zaklade za europsku i vanjsku politiku, i Srećko Latal, politički analitičar iz BiH. Oni kritiziraju SAD i EU za trenutačnu ulogu u BiH ističući kako su “postupno napustili svoju zakonsku i moralnu obvezu da provedu Daytonski sporazum”, prenosi agencija BIRN. Amerika i EU su pokazali “opadajući interes” oko uloge visokog predstavnika, te u mirovnim snagama EU-a, koje su “ključni mehanizmi za osiguravanje sporazuma civilne i vojne primjene”. “Apeliramo na EU i SAD da ojačaju svoje opredjeljenje za europsku budućnost BiH”, stoji u pismu.

Upozorili su na zahtjeve predsjednika RS-a Milorada Dodika o reformi pravosuđa na državnoj razini koje prijeti daljnjoj destabilizaciji situacije u BiH.

“Prvo, pristup reformi treba ići korak po korak.

Drugo, postoji potreba da se poveća na predanosti provedbi vladavine prava”, osobito što se tiče “korumpiranog i neučinkovitog sektora pravosuđa”, ističu “da se građani BiH moraju staviti u središte svih političkih procesa...

Pregovori o reformi iza zatvorenih vrata ne pridonose stvaranju demokratske političke kulture.

Inkluzivnost građana mora postati dio strategije reforme prema BiH”, istaknuli su potpisnici pisma. (zj)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.