Ministar Grlić Radman s američkim kolegom Blinkenom o krizi u BiH

Ne možemo dopustiti majorizaciju Hrvata u BiH

Ne možemo dopustiti majorizaciju Hrvata u BiH
05.03.2022.
u 18:42
Pogledaj originalni članak

"Ne možemo dopustiti majorizaciju hrvatskog naroda u BiH. Zato je potrebno nastaviti voditi razgovore o izbornoj reformi dok se ne postigne dogovor, a ne da se ostavi prostor za nove nesporazume", rekao je za Večernji list BiH ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon kratkog susreta koji je imao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom na marginama NATO ministarske konferencije održane u Bruxellesu. Ova je konferencija posvećena krizi u Ukrajini, a na njoj je istaknuto kako BiH također prijeti opasnost od prelijevanja ukrajinske krize i ruske agresije. Hrvatski šef diplomacije u telefonskoj izjavi naveo je kako je iznimno važno provesti izborne reforme kako bi se popravili odnosi Bošnjaka i Hrvata koji predstavljaju kralježnicu stabilnosti BiH.

Hrvati i Bošnjaci kralježnica

"Upozorio sam ga na situaciju u Bosni i Hercegovini gdje je Hrvatska zainteresirana za stanje u toj zemlji i potrebi provedbe izbornih i ustavnih reformi. Hrvatskoj je BiH važna zbog najduže granice, činjenice da je potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma te Hrvata koji su tamo autohtoni starosjedilački narod koji je najmanje brojan. Oni su zbog te činjenice najranjiviji. Upozorio sam ga na činjenicu da BiH može postati stabilna i funkcionalna, što sada nije, ako se izmijeni Izborni zakon i provedu ograničene izmjene Ustava BiH. To je potrebno kako bi se uklonili svi oblici diskriminacije i nejednakosti građana kako se to traži presudama Europskog suda za ljudska prava, ali i zajamčilo legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda što se traži presudom Ustavnoga suda BiH i zbog čega su izbrisane određene odredbe Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine. Poručio sam gospodinu Blinkenu da kralježnica, odnosno temelj stabilnosti BiH ovisi o dogovoru Bošnjaka i Hrvata. U tome sam dijelu molio gospodina Blinkena za razumijevanje i pomoć te posvećivanje veće pozornosti jer mi najbolje razumijemo BiH i tamošnja zbivanja. Nama je više nego bilo kome stalo da se u BiH ostvare skladni odnosi", pojasnio je ministar Grlić Radman. Da je izborna reforma važna, potvrdio je i prijedlog rezolucije koja je upućena američkome Senatu. To je posve suprotno od očekivanja koja iznose unitaristički političari i javnost iz Sarajeva kojima je cilj očuvati status quo i pokušati na sljedećim izborima ishoditi eliminiranje Hrvata iz vlasti što bi zemlju uvuklo u novu spiralu nestabilnosti, blokada i krize čije bi posljedice zbog novog narušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma bilo teško predvidjeti. U trećoj točki rezolucije ističe se značaj ustavne i izborne reforme te se "pozivaju sve strane da podrže duh jedinstva sadržan u Daytonskom sporazumu i da udvostruče svoje napore za donošenje izbornih i ciljanih ustavnih reformi prije općih izbora 2022. godine u BiH". Na taj se način razumije koliko je velika opasnost od izbijanja nove krize u zemlji opterećenoj sigurnosnim i političkim ugrozama.

Razgovori traju

Prigodom prvoga susreta novog američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja s voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH Johannom Sattlerom istaknuto je kako je važno partnerstvo u pitanjima "poput izborne reforme i povratka produktivnom donošenju odluka u institucijama BiH". Doznaje se kako zapravo razgovori o izbornoj reformi na različitim razinama traju cijelo vrijeme bilo da se radi o stručnjacima, političarima na najvišoj razini ili pak susretima s predstavnicima američke i europske administracije te da vrijeme za dogovor lagano istječe.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.